Soha nem látott pánikot váltott ki a bukaresti piaci szereplők között, hogy a román tőzsde történetében először - a részvények megállíthatatlan zuhanása miatt - felfüggesztették a kereskedést. A negatív nemzetközi hírekre reagálva a befektetők pánikszerű eladásba kezdtek, ám a kereskedés kezdete után egy órával már alig voltak a vásárlói oldalon. Így a reggeli nyitást követően alig három órával a vezető papírok indexe, a BET közel 10 százalékot zuhant, a tíz likviditását tekintve legnagyobb vállalat közül hét - többek között a BRD és a Petrom (SNP) - elérte a megengedett mínusz 15 százalékos küszöböt. Az öt speciális befektetési alap közös indexe a BET-FI 14,6 százalékot bukott, ezzel a főleg bankpapírokba fektető alapok idei vesztesége meghaladja a 70 százalékot. Ennek ellenére Demeter Róbert-Tamás a SSIF Broker SA (BRK) kereskedője a Napinak úgy nyilatkozott, a mostani zuhanás csupán a nemzetközi pánik hatása, a befektetők rosszul teszik, hogy felszámolják pozícióikat. Érthetetlen számomra, hogy a jelentős portfólióval rendelkező befektetők az általános ijedtség hatására kiszállnak és jóval értékük alatt értékesítik részvényeiket. Én mindenkit kivárásra buzdítok - magyarázta Demeter, aki szerint a holnapi nyitásra biztosan visszatér az optimizmus. A SSIF Broker kereskedője szerint az utóbbi két-három hétben jelentősen megszaporodtak a befektetni vágyó külföldi magányszemélyek, akik elsősorban a SIF-ek és az építőiparban érdekelt vállalatok papírjai iránt érdeklődtek. Az elmúlt időszak zuhanásai több mint 8000 befektetőt riasztottak el a román parkettől, a veszteségek mértéke eléri a 15 milliárd eurót. A román kormány a befektetők visszacsalogatása érdekében nemrég arról döntött, hogy jövőre megszünteti a tőkenyereség-adót és a 2009-ben elszenvedett veszteségek átvihetők lesznek a következő évre. Demeter szerint a kormány tőzsdeélénkítésére tett kísérlete nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, sőt a bukaresti vezetőség a napokban bejelentett béremelési szándékával csak tovább súlyosbította a helyzetet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!