Soha nem járt még 20 ezer fölött a Dow Jones

Történelme során először 20 ezer pont fölé került szerdán a Dow Jones Ipari Átlag (Dow Jones Industrial Average/DJIA), az Egyesült Államok 30 legfontosabb iparvállalatának tőzsdei állapotát tükröző mutató, miután ismét szárnyalni kezdtek az árfolyamok New Yorkban.
MTI, 2017. január 25. szerda, 17:28
Fotó: Napi.hu

A tőzsdei ralli, amely Donald Trump váratlan elnökválasztási győzelme után indult el, de a beiktatást megelőző egy-két hétben megtorpant, újabb lendületet vett annak nyomán, hogy Trump már első hivatali napjaiban több jelentős rendeletet írt alá.

A 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA mutatója a november 8-i elnökválasztás óta többször is megostromolta a húszezres küszöböt, de mindannyiszor lefordult róla, pedig január 6-án már kevesebb mint 1 pont hiányzott. A befektetők díjazták az új adminisztráció gazdasági növekedést ösztönző politikáját és az ígért adócsökkentéseket, de az elnök beiktatását megelőző napokban a részletek hiányában felülkerekedett az óvatosság, és az index mérsékelten csökkent.

Tim Ghriskey, a Solaris csoport vezető befektetési elemzője szerint a mostani fordulatot az eredményezte, hogy Donald Trump már elnökségének első napjaiban rendkívül aktív volt, több fontos rendeletet aláírt, ami azt jelezheti, hogy az eddig vártnál is gyorsabb változások következnek.

Ha a Dow Jones értéke záráskor is 20 ezer pont felett lesz, akkor az azt jelenti, hogy 42 kereskedési nap alatt emelkedett ezer pontot, 19 ezerről 20 ezerre, ami a második legrövidebb idő. Ennél gyorsabban csak egyszer, 1999-ben nőtt az index, akkor március 29. és május 3. között, 24 kereskedési nap alatt ugrott 10 ezerről 11 ezer pontra az értéke.

A DJIA a 18 ezer és a 19 ezer pont közötti különbséget 483 kereskedési nap alatt "küzdötte le", és tavaly november 22-én lépte át először a 19 ezres határt. Azóta alapvetően a pénzügyi vállalatok, köztük a Goldman Sachs és a JPMorgan hajtották a növekedést, mintegy 20 százalékkal hozzájárulva az emelkedéshez. Az említett két nagybank árfolyamát felfelé repítette az a meggyőződés, hogy Trump várható fiskális élénkítő intézkedéseinek eredményeként felpörög az infláció és emelkednek a kamatok.

A Dow Jones szerdán eddigi napi csúcsán 20 057,89 ponton, 0,72 százalékos nyereségben állt. A lendületes emelkedést nagyban segítette, hogy a nap nyerteseként a Boeing repülőgépgyártó több mint 4 százalékkal drágult a kedvező adatokat tartalmazó gyorsjelentése nyomán.

A New York-i tőzsde másik két irányadó indexe, a Standard & Poor's 500-as mutató és a Nasdaq Composite mutatója ugyancsak újabb történelmi rekordot döntött az eddigi szerdai kereskedésben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2017.01.25 18:15

Igen, a fák az égig nőnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.01.25 18:14

Az ember csak ámulva áll az amerikai tőzsde teljesítménye előtt, és persze ami mögötte van, az amerikai cégek teljesítménye előtt. A magyar emberek is láthatják, hogy a tőzsdén tudunk vásárolni olyan papírokat, amelyekből részesülni tudunk, rengeteg ember szorgalmas, kitartó munkájából. Nem igaz az, hogy csak az tőzsdézhet akinek van ötven-hatvanmillió forintja. Tízezer forinttal is nyugodtan elkezdheted.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html