Soha nem volt még ilyen Egyiptomban

Történelmi mélységbe zuhant az egyiptomi font feketepiaci ára a dollárhoz képest; a lakosság dollárvásárlási láza miatt egy dollár ára hétfőre 9 font lett az egy nappal azelőtti 8,85 után.
MTI, 2016. február 15. hétfő, 16:33
Fotó: Napi.hu

A 90 milliós ország a lakosság gyorsan növekvő élelmiszer- és energiaigénye miatt jelentősen függ az importtól, miközben a devizakészlete a Mubarak-rezsimnek véget vető 2011-es forradalom óta folyamatosan csökken. A jegybank devizatartaléka január végén mindössze 16,48 milliárdra rúgott, 2011-ben még 36 milliárd dollár volt.

A válság sújtotta ország pénzügyi hatóságai állandó nyomás alatt vannak, hogy csökkentsék a font árfolyamát.

A fokozódó hiány miatt sokan kétségbeesetten próbálnak dollárhoz jutni, de a kairói pénzváltókban csak indokolt esetekben vehetnek valutát, például útlevelük és egy érvényes repülőjegy bemutatása árán. Az sem ritka, hogy az irodák teljesen kifogynak az amerikai fizetőeszközből.

Sokat rontott a helyzeten az október végén történt légi katasztrófa, amikor a Sínai-félszigeten lezuhant egy orosz gép 224 emberrel a fedélzetén. Moszkva és több nyugati kormány szerint terrortámadás okozta a tragédiát, amelynek következtében mélypontra zuhant az ország gyengélkedő gazdasága és az idegenforgalom is, amely pedig a csökkenő devizakészlet szempontjából létfontosságú.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK