Soha sem látott optimizmus uralkodik a piacokon

A céges profitvárakozások módosítására épített elemzés szerint, soha sem volt még ilyen magas az optimista cégvezetők aránya, mint most - írja a Bloomberg.
NAPI, 2010. november 8. hétfő, 12:02
Fotó:

Az elmúlt hónapban 196 vállalat emelte meg nyereség várakozását az elemzői prognózisok fölé, míg 130-an vágtak ezen - ez a legnagyobb különbség, a Bloomberg 1999-es adatjegyzése óta. A legnagyobb mértékben a hajózási vállalatok és a számítógép gyártók javítottak előrejelzésükön.

Ez 1,5-szörös arányt jelent, ami közel triplája az elmúlt 10 év 0,59-es arányának. Ezek alapján a pesszimizmus mélypontját 2008 decemberében, a Lehman-csődöt követően érte el, akkor 0,1-et tett ki a várakozásokat javítók és rontók aránya.

A múltbéli tapasztalatokból kiindulva, a jelenlegi optimizmus jó hatást gyakorolhat a részvényárfolyamokra. A legutóbbi, hasonló optimista hangulat idején - 2004 márciusában az arány 1,1-re nőtt - a következő három és fél évben az S&P 500-as index 1126,2 pontról 1565,2-re emelkedett.

A legtöbb vállalat elmúlt negyedéves nyeresége is felülmúlta az elemzői várakozásokat: az S&P indexben szereplő vállalatok 70 százaléka jobban teljesített, mint ahogy azt a szakértők várták.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK