Az FCA legfrissebb tanulmánya szerint az alapkezelők által működtetett online platformok sokszor hajlamosak saját alapjaikat előnyben részesíteni az értékesítések során, a leginkább vételre ajánlott alapok listájában többnyire házon belüli befektetési alapokat ajánlanak - írta a portál.

Az elemzés az elmúlt 10 év adatait vizsgálta meg, és arra jutottak, hogy azokat az alapokat értékesítették előszeretettel az ügyfelek felé az online kereskedési platformok (a sajátjaik mellett), amelyek jutalékot fizettek az oldalnak, a jutalék nélkülieket pedig kevésbé. A hatóságok így arra kérik a befektetőket, hogy fenntartásokkal kezeljék ezeket a listákat.

Az FCA adatai szerint az online oldalakon keresztüli befektetési alap vásárlások nagyon népszerűek lettek, míg 2005-ben ezzel a módszerrel 100 milliárd font értékben vettek befektetési alapokat, 2015-ben már 500 milliárd volt az ezekben az alapokban kezelt vagyon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!