Sok magyar kapott rá a tőzsdézésre

A magyar tőzsde szárnyalása nyomán nőtt a brókercégek forgalma is. Az MNB friss adatai szerint a tőzsde azonnali piacán lebonyolított forgalom a harmadik negyedév végére elérte a 4242,5 milliárd forintot, ez bő 7 százalékkal magasabb a tavalyinál - írta a Világgazdaság.
Domokos László, 2017. november 15. szerda, 12:17
Fotó: Shutterstock

Miközben a saját számlás forgalom kevesebb mint 3 százalékkal bővült, az ügyfelek megbízásai alapján teljesített tranzakciók volumene csaknem 8 százalékkal nőtt, 3546,4 milliárd forintra. A szépen emelkedő részvényárfolyamok főleg a hazai befektetőket csábították több részvény vásárlására és eladására, a devizabelföldiek tőzsdei ügyleteinek értéke majdnem 12 százalékkal nőtt 2016 első kilenc hónapjához képest - írta a lap.

Szeptember végén összesen 32 910,8 milliárd forintnyi értékpapír volt a hazai szolgáltatók ügyfeleinek értékpapírszámláin, 19,5 százalékkal több, mint az év elején. A brókercégeknél 27, a hitelintézeteknél 18, a fióktelepeknél csaknem 22 százalékkal nőtt az állomány.

Tartós befektetési számlán (tbsz) is egyre több pénz van: a szeptember végi 2 375 milliárd forint történelmi csúcsot jelent. Ez azt jelenti, hogy a háztartások értékpapír-állományának negyede már az adókímélő konstrukcióban hízik. Összesen 357 390 tbsz volt ekkor a különféle szolgáltatóknál, ami szintén rekord.

A negyedik nyugdíjpillér, a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) viszont tovább sorvadt az idén is. Szeptember végén 121 541 számla élt csak, ezeken 506 milliárd forintnyi értékpapírt tartottak az ügyfelek.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK