Sokakat beugrasztott Trump győzelme

Trump elnökválasztási győzelmét követően megugrott a biztonságos menedéknek számító eszközök, így a biztonságosnak tekintett államkötvények árfolyama is, ami masszív hozamcsökkenést jelentett. Ez azonban hosszabb távon valószínűleg a rossz irány, inkább a kamatok emelkedésével lehet számolni - véli Michael Boye, a Saxo Bank kötvénypiaci szakértője.
Napi.hu, 2016. november 10. csütörtök, 10:11
Fotó: Napi.hu

Első reakcióként a biztonságos menedéknek számító eszközök, így az amerikai és német államkötvények árfolyama is jelentősen megugrott a tőzsdék esésével párhuzamosan Trump elnökválasztási győzelmével párhuzamosan, azonban valószínűleg ez a rossz irányt jelzi - véli Michael Boye, a Saxo Bank kötvénypiaci szakértője.

A kötvények árfolyamának emelkedése ugyanis hozamcsökkenést jelent, hosszabb távon azonban nem ez a valószínűbb forgatókönyv a piacon a republikánus jelölt győzelmét követően. Jól mutatják ezt a határidős kamatpiaci árazások is. Ezek alapján ugyanis 24 órával az elnökválasztás győztesének kihirdetése előtt a piac még 84 százalékos esélyt látott arra, hogy a Fed decemberi ülésén ismét a kamatok emelésébe kezd, ez az arány a választást követően rövid időn belül 50 százalékosra csökkent. Ez érthető is, hiszen a befektetők nehezebben tudják elképzelni, hogy a Janet Yellen vezette testület a megnövekedett piaci mozgások és bizonytalanság közepette kamatemelést hajtana végre.

De nem csak a monetáris politika irányával kapcsolatban bizonytalanodtak el a befektetők, hanem a jelenlegi Fed-elnök, Janet Yellen jövőjét illetően is. Neki 2018-ban kellene indulnia ismételten a Fed elnöki posztért - hívta fel a figyelmet a Saxo Bank szakértője.

Bár a rövid távú reakciók - a kötvényárfolyam emelkedés, a kamatemelés esélyének kiárazódása - az alacsonyabb kamatok irányába mutat, hosszabb távon lehet indokot találni arra, hogy miért emelkedhetnének majd a kamatok. Trump a kampány során nem egyszer támadta a Janet Yellen által vezetett Fed monetáris politikáját, mondván, a túlságosan alacsony kamatokat túlságosan is hosszú időn keresztül tartották fenn, s ezáltal buborékképződést okoztak a gazdaságban. Így ez alapján elég reális az a feltételezés, hogy a Trump kabinet később egy jóval szigorúbb hangnemet megütő vezetőt támogatna a Fed élén, azonban azt is látni kell, hogy az új elnök alapvetően pragmatikus személyiség. S mint ilyen, nem szívesen vállalná fel a következményeit és felelősségét annak a komoly nyomásnak, amelyet egy a jelenleginél jóval szigorúbb monetáris politika és a magasabb kamatok okoznának az amerikai gazdaságnak - tette hozzá Boye. Ez persze így van a többi terület esetében is.

A következő időszakban így arra kell figyelni, hogy Trump mennyire elkötelezett abban a tekintetben, hogy beváltsa korábbi, egymásnak sokszor ellentmondó ígéreteit most, hogy az Ovális Iroda kulcsait a kezébe kapta.

A cikk megjelenését a Saxo Bank támogatta.

(A borítókép forrása: Sergey Nivens/Shutterstock.com.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK