A nap eddigi egyik legnagyobb vesztese az olasz UniCredit volt, amelyben a líbiai kormánynak 7,5 százalékos a részesedése. Az olasz bank árfolyama 3,3 százalékkal süllyedt. Líbiának két százalékos tulajdonhányada van az olasz Finmeccanica repülőgép-gyártó és hadiipari vállalatban, amely vegyes vállalat létrehozásáról is megállapodott Tripolival. Az olasz cég árfolyama közel másfél százalékos mínuszban állt. Az olasz értéktőzsde FTSE MIB indexe 2 százalékos veszteségben volt délután, amiben szerepet játszott egy a milánói repülőtéren történt fegyveres incidens, amit először merényletnek hittek.

A tőzsde vezető részvényei közül az Eni olajipari cég árfolyama közel 5 százalékkal gyengült. A Líbiában olajkutatással és termeléssel foglalkozó Eni 25 milliárd dollárt tervez befektetni az észak-afrikai országban. Komoly üzleti kapcsolatai vannak Líbiával az öt százalékkal gyengülő legnagyobb olasz építőipari cégnek, az Impregilónak, valamint a két százalékkal csökkenő Fiat autóipari cégnek.
A líbiai események legnagyobb vesztesei közé tartozik továbbá a bécsi tőzsdén 6 százalékkal zuhanó OMV, amelynek jelentős olajszállítója Líbia.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!