Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kibocsátók lehetnek az egyik legnagyobb haszonélvezői a Xetra kereskedési rendszer december 6-i bevezetésének a Budapesti Értéktőzsdén. Az új rendszerrel ugyanis koncentrált hozzáférést kapnak a hazai, és a korábbinál szélesebb nemzetközi befektetői körhöz, s így könnyebben alakulhat ki papírjaik likvid másodpiaci  kereskedése.

A minél szélesebb befektetői kör elérése és megszólítása minden kibocsátó folyamatos törekvése. Egy szélesebb befektetői kör extra keresletet és magasabb értékelést eredményezhet - mondta Herczku György, a KBC Securities Corporate Finance üzletágának vezetője.

Az, hogy a kereskedés a Xetra rendszeren folyik megkönnyíti a külföldi befektetők direktebb, gyorsabb és olcsóbb hozzájutását a kibocsátó papírjaihoz, azaz csökkenhetnek a befektetők költségei és gyorsabban tudnak tranzakciókat végrehajtani. Ez növelheti a befektetői étvágyat. Fontos persze, hogy egy nagyobb, nemzetközi kínálatban a kibocsátó részvényei ne tűnjenek el, azaz a folyamatos befektetői kapcsolattartás és a fundamentumok kihangsúlyozása még fontosabbá válnak - tette hozzá a szakember.

Ez már csak azért is fontos, mert a kellően kezelt tőkepiaci jelenlét megkönnyítheti a cég későbbi forrásbevonását. A befektetőket nem kell nulláról okítani egy adott cég működési modelljéről, további terveiről. Ami szintén fontos, hogy egy transzparens, több éves tőzsdei jelenlét, erős fundamentumok megléte mellett felépít egy bizalmat a befektetők körében (ami persze gyakran évekig tart), amely órási érték bármely jövőbeni forrásbevonás esetén - hívta fel a figyelmet Herczku.

A likviditás növekedése egyébként a BÉT-szerint nem csak attól várható, hogy több befektető fér hozzá az új rendszerrel a kereskedett termékekhez. A Xetra kereskedési rendszer ugyanis támogatja az olyan likviditásnövelő technikák, mint például a high frequency trading alkalmazását. A rendszer bevezetésével a magya részvények is könnyen az ezen technikát alkalmazó kereskedők látókörébe kerülhetnek.

A nemzetközi piacon való megjelenés ráadásul úgy válik lehetővé a kibocsátó számára, hogy a hazai pálya előnyei megmaradnak. Nem vesznek el közben az olyan járulékos előnyök, amelyek a Budapesti Értéktőzsdén való jegyzéssel járnak együtt, a hazai befektetők nem veszítik szem elől a céget, s a tőzsdei jelenléttel járó marketinghatások, a sajtó érdeklődése változatlan marad.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!