A 200 napos mágikus szó a részvénypiaci befektetők és elemzők körében, ha a vezető indexek 200 napos mozgóátlaguk alatt vannak, mindenki pesszimista, ha felette, kitör az öröm. Azonban a 200 napos mozgóátlag korántsem annyira megbízható mutató, mint sokan hiszik.

Az egyszerű mozgóátlag nem más, mint az adott termék záróárainak számtani átlaga, ahogyan Edwards és Maguee, a modern technikai elemzés úttörői hívták, automatizált trendvonalak. Mivel a trendvonalak is különböző távú trendeket hivatottak mérni egy-egy adott termék piacán, úgy a különböző hosszúságú mozgóátlagok is különböző időszakok árváltozásainak illusztrálására alkalmasak.

John Murphy, elismert amerikai techinicista elemző egyik művében arra a következtetésre jut, hogy nincs minden helyzetben mindig megbízhatóan alkalmazható mozgóátlag, s a legtöbb számos esetben téves jelzést ad a trendfordulóról. Ő arra a következtetésre jut, hogy egy piaci mozgásról a megbízható képet úgy kapjuk, ha az adott hosszúságú trend felét választjuk időtávnak, s az egyszerű számtani átlagot választjuk.


A piaci tetőzésekhez, akárcsak a bázisépítéshez idő kell, s ezért sokan azt vallják, akkor lehet bízni a mozgóátlag adta jelzésben a hosszabb távú trendet illetően, ha az átlag ellaposodik, írányt vált, majd aztán töri át lefelé az árfolyam. A 200 napos, vagy 40 hetes mozgóátlag áttörése a 2000-es piaci tetőzésnél és a 2007-es csúcspontoknál is számos fals jelzést adott, aki az áttöréskor nyitott short vagy long pozíciót, hamar kirázódhatott.



Az átlag ellaposodása és irányváltása ugyanakkor jól mutatta a nagy trendet, azonban túl későn jelzett, s az árak már elszaladtak, mire észrevette a trader, trendforduló következett be.


Nézzük akkor a mostani bikapiacot, s az április közepe óta tartó korrekciót, mit mondanak. Mivel a rally tavaly március eleje óta, nagyjából 300 kereskedési napja tart, ezért a hosszabb távú emelkedő trend vizsgálatához a 140 napos mozgóátlag látszik a legalkalmasabb eszköznek, ha az áprilisi csúcsot gyanítjuk piaci tetőnek, akkor a 120 napos. Ez a két mozgóátlag jelenleg úgy tűnik, épp irányt vált lefelé, az árfolyamok letörtek, s nem is tudtak egyelőre visszakapaszkodni fölé.



Az átlagok értéke jelenleg 1126-1127 pontnál húzódik, tehát amíg a vezető index át nem viszi ezt az értéket, addig ez alapján a mutató alapján úgy tűnik, vége az emelkedő szakasznak a világ vezető tőzsdéjén. Persze ez az eszköz sem 100 százalékosan megbízható, mint ahogy egyik másik sem, a januárban jónak látszó 100 napos átlag például fals jelzést adott.


Vizsgáljuk meg egy kicsit historikusan is, hogy teljesített az elmélet az elsődleges piaci fordulók jelzésénél. A 2000-2003-as medvepiac például nagyjából 3 évig, 156 hétig tartott. A 78 hetes mozgóátlagot 966 pontnál vitte át a felfelé menetben az index, innen 1500 pontig vitte az ezt követő rally. A fals jelzések kiszűrésére néha használják módszerként (Martin Pring) az átlag eltolását a vizsgált időszak négyzetgyökével, ha így alkalmazta valaki az adott időszakra, akkor még a lefelé korrekciót is megspórolta a long pozíció miatti idegeskedésben.



A 2007-es tető és a 2003-as mélypont között nagyjából 240 hét telt el. A 120 hetes mozgóátlagot 2008. januárjában vitte át az index lefelé 1378 pontnál, bizonyítva, vége a partinak. Innen ugyan volt egy visszaszúrás májusban, de ez csak bear market rallynak bizonyult.



A bear szakaszt a 2007. október és 2009. március közötti időszakra vetítve a 40 hetes, 200 napos mozgóátlaggal illusztráljuk (a 38 hetes lenne a pontos) ennek áttörése 2009. májusban történt meg, ha valaki 6 héttel eltolta az átlagot, s csak az eltolt átlag áttörése után vett, akkor megspórolta a kellemetlen nyári korrekciós szakaszt is. (chart az előző oldalon)


S végül nézzük havi alapon, mit mutat a több évtizedes trendről az elmélet. Az 1974 óta tartó emelkedő trend 2000. tavaszáig 26 évet ölel fel, az S&P 500-as indexben az ehhez tartozó 140 havi mozgóátlagot 2009. szeptemberében törte a mutató 1200 pontnál. Az átlag azóta ellaposodott, s ez generációs trendfordulót jelezhet, s mit gondolnak hol tart most, ahol az idei áprilisi csúcson járt az index, 1200 pont környékén. Ennek a szintnek az elmélet szerint így nem csak éves, de évtizedes jelentősége is lehet.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!