Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A társaság, amely tegnap egy hárommilliárdba kerülő kisebb pakettet vett meg, június 22., az "optimalizálási program" elindítása óta körülbelül 16 százaléknyit vásárolt magából az éppen aktuális árfolyamon, de mivel a papír ára azóta mintegy 15 százalékot esett, a kezében lévő, illetve kölcsönbe adott részvények értéke most jóval kevesebb, bár az érték napról napra változhat. Igaz, a mintegy 500 milliárd forintnyi kiadás után a cég vezetése most talán hátradőlhet, hiszen egyelőre megvédte magát, ráadásul a papírok 40 százaléka "baráti" kezekbe került, és ma már biztos lehet a cég feletti kontrollban. (A lavinát a júniusi részvényvásárlással elindító OMV, amelynek elnöke szerint most 18,9 százaléknyi Mol-részesedésük van, valószínűleg nem bukott a bolton: konkrét felvásárlási árat nem közöltek ugyan, de elemzők szerint az átlagár 25-26 ezer forint körül volt.) A felvásárlási akció ugyanakkor jókora tőkét szívott ki a magyar társaságból, ez pedig a hosszú távú növekedést is korlátozhatja valamelyest, pedig a cégnek még komoly felvásárlásokra lenne szüksége, mert még nem tud annyi új olaj- és gázmezőt felmutatni, amennyit a 2010-ig szóló stratégiájában korábban kijelölt. Az is tény, hogy a Mol 40 százaléka még mindig "szabad", ezzel pedig mindkét cég többségbe kerülhet, a tőkepiaci szabályok révén ugyanakkor a magyar cégnek akkor sem kellene felvásárlási ajánlatot tennie a többi részvényesnek, ha "barátaival" együtt átlépi az 50 százalékot, miközben az OMV-nek ezt már 25 százalék fölött meg kellene tennie. Ebbe ugyan a "molos" 40 százalék biztosan nem menne bele, a többiek azonban a felkínált ártól függően valószínűleg meggondolnák az ajánlatot. Közben folytatódott a Mol és az OMV közötti kommunikációs csata. Bár kedden Hernádi Zsolt, a magyar cég elnök-vezérigazgatója még úgy nyilatkozott, hogy "a magunk részéről az OMV-cirkuszt befejeztük", szerdán a Világgazdaságnak már azt mondta: "a Mol nyitott a párbeszédre, amint az OMV-t privatizálják. Ha a két cég egyesülne is, az versenyhivatali problémákat okozna, ezért a két fél finomítóinak hatékonysági mutatói alapján az OMV schwechati finomítóját be kéne zárni." Az osztrák társaság alapvetően kedvező jelként értékelte Hernádi kijelentését, amely szerint a Mol kész a párbeszédre az együttműködési lehetőségekről.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!