Az euró 1,2034 dolláron állt röviddel 14 óra előtt, az euró 2010 közepe óta nem volt ilyen gyenge. Mario Draghi a Handelsblatt című német üzleti napilapnak azt mondta pénteken, hogy az EKB hamarosan hasonló gazdaságélénkítő lépéseket hoz, mint amilyeneket az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed alkalmazott.

Az EKB vezetője még decemberben arról beszélt, hogy 2015 elején értékelik eddigi intézkedéseik - eszközfedezetű értékpapírok (ABS) és euróban denominált, fedezett kötvények vásárlása, hosszú távú refinanszírozási program (TLTRO) - hatását. Ezen felül az euróövezeti központi bank szakértői megkezdték a gazdaság növekedését szolgáló további monetáris intézkedések előkészítését, de döntés bármilyen új lépésről legkorábban 2015 elején születhet.

A német napilapnak adott interjúban Mario Draghi kitért arra is, miszerint most nagyobb annak a kockázata, hogy az EKB nem tudja teljesíteni az árstabilitással kapcsolatos megbízatását, mint fél éve.

Az euróövezet decemberi inflációjával kapcsolatos adatot a jövő héten ismertetik. Elemzők 0,1 százalékos deflációval számolnak a fogyasztói árak novemberi 0,3 százalékos emelkedése után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!