BUX
38844

Sokkal olcsóbb lesz a cukor? - már nem kell sokáig várni

A gyenge brazil termést ellensúlyozhatja a magasabb indiai és orosz cukorexport, így jövő év elejére 15 százalékkal eshet az édesítőszer ára - prognosztizálja a Kingsman.

NAPI, 2011. augusztus 30. kedd, 13:59

A cukor kereskedelemmel és piaci elemzéssel is fogalkozó Kingsman SA szerint a 2012 márciusi határidőre 25 cent alá eshet a cukor fontonkénti ára, a jelenlegi 29,34 centről.  Ez 15 százalékos csökkenést jelentene - idézte a Bloomberg hírügynökség Jonathan Kingsman ügyvezetőt.

A cukor árcsökkenése segíthet megfékezni az élelmiszer árrobbanást, ami az Egyesült Nemzetek adatai szerint idén februárban rekordmagasságot ért el. Kingsman ezzel a véleményével csatlakozott a Rabobank International és a Goldman Sachs prognózisaihoz, amelyek szintén a növekvő kínálattal magyarázzák árprognózisaik csökkentését. A Goldmann még augusztus 11-én jött ki egy 20 centes prognózissal, ami a következő 12 hónap áralakulására vonatkozott.

A világpiacra érkező magasabb kínálat miatt csökkenő árakra számítunk, de nem prognosztizálunk zuhanást - fogalmazott Kingsman, hozzátéve, a többlet főleg a fehér cukorban, vagyis a répacukorban mutatkozik majd, míg a nádcukor kínálata csökkenhet.

Mindez a fő termőterületek időjárási helyzetére vezethető vissza. Oroszország, az Európai Unió, India és Thaiföld kedvező termésről számolhat be, amelynek hatására 9,5 millió tonna többlet keletkezhet a 2011-12-es szezonban - prognosztizálták a Rabobank elemzői. A többlet azonban elsősorban az elmúlt két-három évben alaposan megfogyatkozott készletek feltöültésére kell felhasználni. A Nemzetközi Cukor Szervezet elemzői szerint 15 millió tonna hiányzik a készletekből az elmúlt évek rossz termelési eredményei miatt.

A múlt héten a cukor jegyzése féléves csúcsra emelkedett a New York-i kereskedésben, a brazil cukornád termés ugyanis a mostoha időjárás miatt idén várhatóan csökkeni fog, amire hat éve nem volt példa. Kingsman szerint a sok eső következtében csökkenő cukornádtermés miatt a brazil cukorkibocsátás 30,63 millió tonnára csökken a 31,87 millió tonnás várakozásokhoz és a tavalyi 33,5 milliós termeléshez képest.

Eközben az indiai termelés 7,4 százalékkal nőhet és elérheti a 26 milió tonnát az októberben kezdődő egy évben, ami 1,8 millió tonnás növekedés. Az export 3-4 millió tponnát tehet ki. Az indiai export ellensúlyozhatja a brazil kiesést - mondta Kingsman, aki szerint a kínai fogyasztás az idei 2,3 millióról 2,5 millió tonnára emelkedik 2012-ben.