A megugrás egyik legfőbb oka egy 10 milliárdos konszolidált hitel, amire az OTP már készült, hiszen a céltartalékolást tavaly az utolsó negyedévben meglépte a bank, ugyanakkor az csak az első negyedévben jelent meg a 90 napon túli nemfizető kölcsönök között. A Napi Gazdaság információi szerint egy ukrán vállalati hitelről van szó.

A bank tőkemegfelelési helyzete azonban minden eddiginél jobb, a Tier 1 mutató 14,8 százalékot tett ki a negyedév végén, míg a likviditási tartalék 6 milliárd euró volt. Ráadásul a következő 1 évben csupán 1 milliárd körüli hitelűállománya jár le az OTP-nek, sőt, ha a 2016 végéig lejáró devizahiteleket is figyelembe vesszük akkor csaknem 4 milliárdra rúg a bankcsoport likividitása.

A bank eredményének 25 százalékát adták a leányvállalatok, amennyiben azonban a magyar bankadót is figyelembe vesszük akkor ez a mérték 30 százalékra nő.

A leányvállalatok közül továbbra is az orosz jelenti a húzóerőt, hiszen a 4 százalékos burttó hazai termék (GDP) növekedés mellett nő a lakosság fogyasztása, ami mesebeli állapotokat eredményezett. Az orosz piacon a bank nettó kamatmarzsa 12,7 százalékról 17,6 százalékra emelkedett, ennek köszönhető például, hogy a teljes bankcsoporté is a válság előtti szintre 6,33 százalékra növekedett. Az orosz leány eredménye az első negyedévben 7,7 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 1,2 milliárddal, úgy, hogy 5 milliárd forint céltartalékot is képeztek. Az első negyedévben már az ukrán bank is 1 milliárd forint eredményt ért el, 7,7 milliárdos céltartalékolás mellett. A bolgár leány esetében viszont a profit3,5 milliárd forint volt, ami csökkenés az egy évvel korábbi 4,5 milliárdról. Ennek oka, hogy a bolgároknál nőtt a legjobban az elmúlt időszakban a rossz hitelek aránya , ami már 23,5 százalékot tesz ki. Ugyanez a szám Oroszországban 14,1 százalékot, Ukrajnában pedig 31,5 százalékot tett ki.

Bencsik arról is beszélt, hogy az egész térségre jellemző a gyorsuló kilábalás a válságból, ez alól talán Szerbia és Horvátország a kivétel. Magyarországon viszont örvendetes, hogy a lakosság megtakarításai nőnek, mégpedig a bruttó hazai termék (GDP) 1,5 százalékáról várhatóan 4,5-5,0 százalékára.

A csoportszintű hitelállomány ugyan 500 milliárd forinttal csökkent, ez azonban a forint erősödése miatt volt, e nélkül e százalékos bővülés lett volna, ugyanúgy, ahogyan a betéteknél is. Mindez 102 százalékos hitel/betét arányt eredményezet a banknál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!