Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar származású milliárdos, Soros György egyre aktívabban van jelen az elektromos autós piacon befektetőként. Az általa alapított Soros Fund Management ezúttal alaposan bevásárolt a Tesla-rivális Rivian papírjaiból.

Egy tőzsdei bejelentésből kiderült, hogy 19 835 761 darab, akkor mintegy 2 milliárd dollár értékű részvényt szereztek meg a Jeff Bezos érdekeltségébe tartozó, főként a haszongépjárművekre és a pickupokra rámenő cégéből. Ezzel Soros alapja a legjelentősebb befektetők közé emeli egy olyan vállalatban, amely még nem gyártott forgalomba került járművet.

Így most a Rivian egyik legnagyobb befektetőjévé léptek elő a cégben, amely 20 százalékban az Amazon.com tulajdonában van. A társaság azért lehetett vonzó a milliárdosnak, mert várhatóan több mint 100 000 elektromos teherautót szállít majd az e-kereskedelmi vállalatnak, tehát a termékeknek egyből van piaca.

A kaliforniai Irvine-ban működő Rivian decemberben közölte, hogy a termelés várhatóan "néhány száz járművel elmarad" a 2021-re kitűzött 1200-as céltól az ellátási lánc korlátai miatt, ami rávilágít a termelés felfuttatásának valószínűsíthető kihívásaira, hogy felvegye a versenyt az elektromos járművek piacvezető Teslájával. Elon Musk cége a legértékesebb elektromos autós vállalata, 888,82 milliárd dollár körüli a piaci kapitalizációja. 

A Rivian részvényei pénteken 9 százalékot estek, és az év eddigi részében 43 százalékkal csökkentek. A részvények árfolyama 67 százalékkal csökkent a november 16-án elért 179,46 dolláros csúcshoz képest, kevesebb mint egy héttel azután, hogy a 2021-es év legnagyobb IPO-ját produkálva mintegy 12 milliárd dollárt gyűjtött - írja a Reuters.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!