Soros György milliárdos befektető a Reutersnek nyilatkozva hétfőn arról beszélt, hogy a Fannie Mae és a Freddie Mac körül körvonalazódó krízishelyzethez hasonlókat még átélhetnek a piacok mielőtt a pénzügyi rendszer talpra áll, majd hozzátette: a világszerte érzékelhető hitelválság további feszültségeket okozhat az amerikai gazdaságban. A nagybefektető azt követően szólalt meg, hogy az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma közölte: kibővíti a Fannie és a Freddie már meglévő, egyenként 2,25 milliárd dollár értékű hitelkeretét, egyúttal részvényvásárlásba kezd a cégnél, hogy tőkeerejüket ezzel is támogassa amennyiben erre szükség lesz. A Federal Reserve ezzel párhuzamosan felajánlotta a jelzálogosoknak, hogy a hitelablak további szélesítésével a hitelt tőle közvetlenül felvevőkkel azonos elbánásmódban részesüljön. Soros szerint a jelenlegi pénzpiacokat sújtó válság a legsúlyosabb egy generáció óta, a hétvégi események pedig - számos kommentárral ellentétben - koránt sem jelölik a végét. A Freddie Mac és a Fannie Mae tartós fizetőképességi válságban van, nem pedig likviditási válságban - mondta Soros, hozzátéve, hogy a két intézménynek nincs baj a hitelfelvételi képességével, és még ha így is lenne, a Fed a rendelkezésükre állna, hogy a felmerülő likviditási problémákat orvosolja. A befektetési guru szerint a lakásárak további csökkenése és az ezzel párhuzamosan növekvő árverezési arány miatt a két hitelintézet veszteségei bőven meghaladják majd azok alaptőkéjét. A pénzügyminisztérium beavatkozása egyúttal a dollárt is további nyomás alatt tarthatja majd, hiszen a kormányzat részéről mindenképp hitelfelhalmozással jár majd. A piacok meghallották Soros György figyelmeztetését, hiszen a Fannie és a Freddie részvényei a nyitás előtti elektronikus kereskedés során közel 30 százalékot estek. A hétfői kereskedési napon a Fannie részvényei 5 százalékot, a Freddie papírjai több mint 8 százalékot estek a két társaság jövőjét övező bizonytalanság miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!