BUX
38971

Sorsdöntő adat jön, mindenki ideges

A decemberi foglalkoztatottsági adatot teszik közzé magyar idő szerint fél háromkor amerikában. A piacok idegesen várják az adatot, kérdéses azonban, hogy egy jó adat is hozhat e további emelkedést a tőzsdéken.

NAPI, 2011. január 7. péntek, 13:54

Szerdán már közzétettek egy előzetes adatot a decemberi foglalkoztatottsággal kapcsolatban. Az ADP ügynökség szerint decemberben a magánszektorban 297 000 új állás keletkezett , ami háromszorosa volt a a várakozásoknak és a novemberi 92 000-es számot is meghaladta.

Az előzetes várakozások szerint pénteken 180 000 fős bővülés közölnek majd decemberre, ami magában foglalja a magán és az állami szektort is. A növekvő foglalkoztatottság jó hír lehet a piacok számára, mert azt jelezné, hogy az USA gazdaság a vártnál nagyobb ütemben áll helyre. Ugyanakkor jelzés érték lehet a Fed számára is, hogy megkezdheti a stimulus intézkedéseinek visszavonását, korábban, mint azt gondolták. Ez utóbbitól való félelem miatt lehet kérdéses a piacok reakciója, ugyanis, ha inkább ezt a szempontot veszik figyelembe a befektetők, akkor a jó hír ellenére is jöhet esés a részvénypiacokon. A kedvező foglalkoztatottsági adat miatt viszont tovább erősödhet a dollár, amely már így is bőven az 1,30-as keresztárfolyam alatt várja az adatot.

Kora délután az európai tőzsdék is mínuszban várják az adat megérkezését, és az amerikai határidős indexek is csökkenést mutatnak.