Technikai szemmel fontos, dupla ellenállási szinthez érkezett mind az S&P 500-as index mind a Dow Jones Ipari Átlag, időben és értékben egyaránt. Az elmúlt napokban ismételten erőre kapó emelkedés következtében a Dow Jones Ipari Átlag a 10 200 pont feletti tartományba küzdötte fel magát, gyakorlatilag oda, ahonnan a tavaly őszi pánikban letört a mutató értéke.

Az S&P 500-as indexről is hasonló mondható el, azzal a különbséggel, hogy míg a mindössze 30 papírból álló Dow még nem, az S&P 500-as index egyszer már letörte - ha átmenetileg is - a március óta tartó emelkedő trendjének vonalát.

A további emelkedésben hívők érvrendszerét erősítheti, hogy a 2003-as mélypontot követően is többször tűnt úgy, a piacok nem tudják erősödésüket folytatni. A számos letörési kísérlet után azonban még 4 évig emelkedés volt az New York-i, és a világ többi részvénypiacán is. Az amerikai vállalatok a negyedév során rendre a várakozásoknál jobb gyorsjelentéseket tettek közzé, s a Fed legutóbbi kommentárjai szerint egyelőre nem kívánnak szorítani a gyeplőn, a világ piacait fűtőanyaggal ellátó pénzpumpa nem áll le.

Az S&P 500-as index 2007-es csúcsa és a 2009 márciusi mélypontja között nagyjából 1120 pont körül van az 50 százalékos határ, amely a pesszimisták szerint tipikus célja a medvepiaci rallyknak. Ráadásul most nagyjából itt húzódik a 2007 októberi és a 2008 márciusi csúcs által kijelölt hosszú távú csökkenő trenvonal is (a Dow Jones Ipari Átlagban 10 350 pont körül van most ez az érték).



Nagyításhoz klikkeljen a képre!



Nagyításhoz klikkeljen a képre!

A fanyalgók szerint nem jó jel, hogy az emelkedésben fokozatosan csökken a forgalom, a trend fennmaradásához viszont a forgalomnak a trenddel együtt illik haladnia. Az amerikai technikai elemzők által követett egyik fontos mérőszám, amely a trend egészségéről ad képet ráadásul nem jelzi az erőt. Az emelkedő és eső részvények napi különbségének kumulált vonala a 2007 őszén tapasztalt mértékű divergenciát mutat - azóta talán először - a mutatók új csúcsra menetelét e szerint nem követte a széles piac, ami a trend kifulladására utalhat.



Nagyításhoz klikkeljen a képre!




Nagyításhoz klikkeljen a képre!

A következő napokban tehát eldőlhet, az emelkedés elég erős-e az ellenállások leküzdéséhez. A konzervatívabb részvénybefektetők talán jobban járnak, ha ezt a döntést nem pozícióban várják meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!