A BUX index április eleje óta nem tudott új csúcsra kifutni, gyakorlatilag egy hónapja korrekciós mozgást végez a mutató. A vezető részvények árfolyamgörbéi azonban merőben eltérő képet mutatnak, vannak kifejezetten jó technikai helyzetben lévő blue-chipek, s vannak meglehetősen gyengén muzsikálók.

A BUX középtávú, december eleje óta tartó trendje még mindig emelkedő, az egy hónapos enyhe lecsorgás ellenére. Az ezt jellemző összes technikai eszköz erre utal. A trendhez tartozó 45 napos mozgóátlag felett tartózkodik az index (ez jelenleg 23 400 pont körül található), a trendet jellemző trendcsatorna alja 22600 pontnál van. Ráadásul az RSI emelkedő trendje sem tört még meg november vége óta, tehát innen sem érkezett még technikailag figyelmeztető jelzés a középtávú trend sérülésére.

A rövid távú emelkedő trendet szemlélve azonban teljesen más a helyzet. A mozgás, amely a mutatót 21 700 pont magasságából 24 500 pont fölé repítette, véget ért, a hozzá tartozó RSI trend, a trendvonal és a 10 napos mozgóátlag egyaránt letörésre került. Jelenleg április eleje óta egy szimmetrikus háromszög rajzolódik a BUX grafikonján, ami egyik irányba sem adott még jelzést, merre tovább magyar piac. A szimmetrikus háromszög a kétség alakzata, a szereplők bizonytalanságára utal, s amerre elhagyja az árfolyam, várhatóan az lesz a helyes irány. Ez jelen pillanatban 24 200 pont feletti, vagy 23 400 pont alatti zárásokat jelentene.

BUX Index


Míg az indexre a bizonytalanság a jellemző (középtávon még a bika az úr), addig a blue chipeket egyenként megvizsgálva már kétségek támadnak a szemlélőben a piac egészségét tekintve. A négy nagy részvény közül talán egyedül az OTP mutat egészséges képet, a többi részvény betegesen fest.

OTP - nem itt kéne venni

A bankrészvény árfolyamában a tavaly ősz eleje óta tartó emelkedő trend életben van, ennek trendvonala jó mélyen, 5570 forintnál található, az ehhez tartozó mozgóátlag megfelelően eltolva 5630 forintos értéket ad. A csatorna teteje jelenleg 6550 forint körül található, ez a vonal már három-négyszer sikeresen útját állta a további emelkedésnek. Erős ellenállás található 6720 forintnál is, a tavaly májusi, triplacsúcsból történt letörés támasz, majd ellenállási szintjeként. A 6000 forintos kitörés jelenleg életben van, az ebből számolt célár hiper optimista esetben 7300 forint, kicsit szolidabban 6670-6700 forint - attól függően, hogy melyik korábbi mélypontot vesszük alapul a számításhoz.

OTP


A rövid távú, március közepe óta tartó emelkedéssel kapcsolatban már nem ilyen kedvező a kép. A trendvonal törve, mozgóátlag törve, RSI trend törve.  A letört trendvonalat alulról egyszer visszatesztelte az árfolyam. Jelenleg a masszív, 5300 forinttól 6470 forintig tartó emelkedés megemésztése zajlik, trendfordító alakzat nem fedezhető fel a részvény árfolyamában ezen az időtávon.

A helyzet az, hogy egy további emelkedés várhatóan ellenállásokba ütközne 6600-6700 forint magasságában, egy esés pedig támaszra lelhetne 5950-5900 forint között, ennek törése esetén 5600 forint körül. Mivel az árfolyam jelenleg e két érték között található félúton, középtávú pozíciót felvenni (megfelelő kockázat-hozam arány mellett) nem tanácsos - legalábbis ezek alapján - a részvényben a mostani áron, már ha valaki használ stopot.

Mol - sikere a veszte

A Mol-részvények az november végi mélypont óta április elejéig 40 százalékkal drágultak, s ez okozza mostani gyenge teljesítményüket. A rally olyan heves volt, hogy kivitte az árfolyamot régen megszokott széles, enyhén emelkedő sávjából.

A szakirodalom szerint, ha ilyen történik, akkor az megágyaz a további gyengébb teljesítménynek, a trendcsatornából való kiszúrás ugyanis a kifulladás első, ámde fontos jele. Azóta a teljes, november eleje óta tartó trendvonal letört, a hozzá tartozó RSI-vel és mozgóátlaggal együtt. Trendfordító alakzat - ha csak duplacsúcsot nem gyanítunk - nincs a grafikonon. A trendvonal töréséből számolt célárfolyam, amely 1400 forint a vonal alatt hétfőn teljesült. Sok jel arra utal, hogy a 22 850 forintos mélypont óta tartó emelkedés a letört trendvonal visszatesztelése, ah ez így van, akkor a mozgás legkésőbb a vonalon elakad, ami 24 500 forinton áll jelenleg, de a rövid távon kialakult csökkenő csatorna teteje is akadály az 50 napos mozgóátlaga együtt. Alulról a legfontosabb támaszok a jelenlegi árszint körül vannak, 22850 és 23000 forint között, persze a 100 napos mozgóátlag is 22 000 forint felett, de a legerősebb 20 000 forint körül található, a hosszabb távú emelkedő trend alja.

Mol


Magyar Telekom - az osztalék sem segített

A technikai kép önmagáért beszél, ehhez azonban célszerű egy olyan grafikont elővenni, amely az osztalékfizetések hatásait visszamenőlegesen korrigálja az árfolyamban. A képlet egyszerű, amíg az árfolyamnak nem sikerül átrágnia magát az 562-573 forintos zónán, addig nem tanácsos újabb vételi pozíciókat felvenni benne, legalábbis a jelenlegi, 550 forint feletti árszinten. Mivel ezután 600 forint magasságában újabb ellenállások várják a részvényt, ezért vélhetően egy kitörés esetén korrekció is lesz a papírban, ami a türelmeseknek kis kockázatú beszállási pontot biztosíthat.

Magyar Telekom


Richter - közel a megváltás?

Az október eleje óta tartó nagy esés a 2009. márciusi mélypont és a csúcs közötti távolság közel feléig hozta le a gyógyszergyártó cég részvényeit. A 35 800 és 36 200 forint közötti támasz egyelőre sikeresen tartotta meg az árfolyamot, s a csökkenő trendhez tartozó oszcillátor is törte csökkenő trendvonalát. A trendhez tartozó mozgóátlag 39 000 forint környékén tart, mint ahogy a csökkenő trendvonal is (ez egy kicsit alacsonyabban) egy markáns, 39 000 forint feletti zárás tehát reményt adhatna a részvénynek egy vaskos emelkedésre, amíg azonban ez nem történt meg, technikai alapon nem tanácsos vételekben gondolkodni.

Richter

A grafikonok a Markers grafikonrajzoló programmal készültek

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!