Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nagy év eleji lejtmenetet követően az olaj árfolyamának megfordulásával párhuzamosan hevesen emelkedett az S&P 500-as részvényindex, s immár kevesebb, mint egy százalékkal tavaly tavasszal elért csúcsa előtt tartózkodik. Sorsdöntő lehet, hogy sikerül-e a mutatónak új csúcsukra kimennie, vagy sem. Első esetben ugyanis ki lehetne jelenteni, hogy az amerikai részvénypiac túljutott a hatalmas emelkedés követő egy éves korrekciós időszakon, s arra lehetne számítani, hogy a Brexit félelmek, a Fed szigorítás és a pesszimista befektetői hangulat ellenére ismét megindul a trendszerű emelkedés a tőzsdéken. Érdemes megvizsgálni ebben a helyzetben, hogy is fest a piac az olyan elméletek fényében, amelyek a hosszabb távú trendeket vizsgálják az amerikai részvénypiacon, illetve ezekre vonatkozóan adnak jelzéseket.

Csúcsok és mélypontok az S&P 500-as indexben

A technikai elemzés egyik alapvető szabálya szerint egy emelkedő trendet emelkedő csúcsok és mélypontok, a csökkenő trendet a csökkenő csúcsok és mélypontok sorozata jelez. Néha egyértelműek ezek a csúcsok és mélypontok azonosítása a grafikonon, így könnyű a trend vizuális elemzése, néha nehezebb. A technikai elemzés modern iskolájának megteremtői az Edwards-Magee szerzőpáros a fontos csúcsok és mélypontok szűréséhez a grafikonon bevezette az úgynevezett "bázispontok" fogalmát. Ezeknek sok jellemzőjük van, a legfontosabb, hogy egy korábbi "bázis-mélypont" jellemzője, hogy onnan az árfolyam új csúcsra tud felkapaszkodni (jellemzően 10-15 százalékkal korábbi csúcsa fölé) csökkenő trendnél fordítva. Egy index esetében nyilván érdemes kisebb százalékokkal dolgozni, hiszen volatilitásuk is kisebb.

Nézzük az S&P 500-as index grafikonját, egy 3 százalékos szűrőn keresztül.

S&P 500-as index "bázis-mélypontjai"
Kép: www.markers.hu

Az ábrán látszik, hogy a nagy emelkedés 2009 tavaszi megindulása óta mindössze két olyan alkalom volt, amikor egy ilyen "bázis-mélypontot" lefelé átütött az index 3 százalékkal, 2010-ben és 2011-ben. Akkor nagyjából ezekről a szintekről tudott fordulni a piac. Most még erre sem került sor, tehát ez alapján az emelkedő trend nem került veszélybe, s nem is fog, amíg jóval 1800 pont alatti S&P 500-as indexértékeket nem látunk.

Dow-elmélet

A nélkül, hogy a klasszikus, szintén a modern technikai elemzés alapjának tekintett elméletet hosszabban kifejtenénk, annak alapvető jelzését vizsgáljuk. Lényege, hogy a Dow Jones Industrial Index és a Dow Jones Transportation Index egymást megerősítve képes-e új csúcsra, illetve új mélypontra menni.

Míg a Dow-elmélet a tavaly nyár végi, a jüan leértékelését követő lejtmenetben eladási jelzést küldött, most megítélésünk szerint hajszálnyira van attól, hogy vételi jelzést kapjunk.

A Dow Jones Transportation Index már új, magasabb csúcsot csinált.

Dow Jones Transportation Index
Kép: stooq.com

 

A Dow Jones Industrial esetében ez a kedvező jel még várat magára. (Meg kell jegyezni, hogy a 3 százalékos szűrőt használva eladási jelzés sem volt).

Dow Jones Industrial Index
Kép: stooq.com

Oszcillátorok

Egy másik elmélet szerint (Martin Pring), az elsődleges piaci trendek fordulói olyan heves hangulati változást hoznak a piacon, olyan heves, a korábbi trenddel ellentétes mozgást indítanak el, amelyek az adott árfolyamhoz tartozó oszcillátorokat szélsőséges tartományba repítik. Az elmúlt évtizedekben számos alkalommal lehetett megfigyelni, hogy normálisan trendelő piac esetében az S&P 500-as index 30 napos oszcillátora bikapiacon nem töri át lefelé a 36 körüli értékeket, míg medvepiaci rallyk esetén nem kerül a 60-as szint fölé.

Erről korábban itt írtunk. A lényeg, hogy a tavaly augusztusi esése hevessége alapján joggal lehetett feltételezni, hogy lesz még egy, a korábbinál alacsonyabb mélypontot hozó esés az amerikai részvénypiacon (ez év elején megtörtént). A februári mélypontot követő rally viszont olyan heves volt, hogy a szélsőségesen optimista tartományba lökte ki a mutató értékét. Márpedig az ilyen, mega-túladottságot követő mega-túlvettséget hozó rallyk következménye az elmúlt évtizedekben rendszerint az volt, hogy néhány hónapos, néhány éves időtávon a piac jóval magasabbra tudott emelkedni.

Befektetői hangulat

Az elmúlt évtizedekben az egyik legmegbízhatóbban működő hangulati felmérésnek talán az Investors Intelligence által összeállítottat lehet nevezni. Ez közel kétszáz amerikai tőkepiaci hírlevélíró által javasolt pozicionáltságot vizsgálja. A vételt és az eladást javasló szakértők számából képzett hányados, az úgynevezett bull/bear rate szélsőséges értékei általában jól jelzik a piaci csúcsokat és mélypontokat, legalábbis középtávon.

Ha a mutató 3 fölé lendül, az eladási jelzés, 1 alatti értékeknél szélsőséges pesszimizmus uralkodik, ez vételi jelzésként értékelhető. Önmagában azonban csak erre a mutatóra hagyatkozni nem tanácsos, 2014-2015-ben például hosszú hónapokig képes volt a mutató a 3-as érték felett tartózkodni komoly piaci esés nélkül. A tavaly őszi és idén év eleji mélypontoknál viszont 1 alá esett értéke, aki ilyenkor vásárolt, nagyon jól járt.

A mutató értéke jelenleg 1,99, ami inkább pesszimizmust tükröz, tavaly tavasszal még 4 közeli értékeket láttunk.
Tehát a piac most egy sokkal óvatosabb hangulatban ostromolja a tavaly tavaszi csúcsokat, ami elvileg jó jel, azt jelzi, hogy a szereplők nincsenek "túltöltve" részvényekből, így van még vételi erő a partvonalon.

Most már megéri kivárni

A különböző technikai elméletek szerint tehát nagyon jó esély van arra, hogy a februári mélyponttal túl van a hosszú emelkedést követően az amerikai részvénypiac, a korrekció kifutott, s újabb emelkedő trend indulhat a nemzetközi tőzsdéken.

Erre utal, hogy nem ütött újabb mélypontot az S&P 500-as index, hosszú távú oszcillátora szélsőségesen túlvett tartományba ugrott, a befektetői hangulat viszont nem vált eközben szélsőségesen optimistává.

Az Dow-elmélet azonban még nem adott vételi jelzést, s erről a Dow Jones Industrial 18 300-18 500 pontos záróértéke alatt (most 18 000 pont körül van) nem is lehet nagyon szó.

Az S&P 500-as index komoly ellenállás előtt áll, a 2110-2130 pont közötti zónában, s amíg ezt meggyőzően át nem viszi, addig nem lehet új, magasabb csúcsról beszélni.

Így most annyit lehet elmondani összességében, hogy a piac jó eséllyel gyürkőzik neki az korábbi csúcsok átvitelének, azonban pont ezek közelsége miatt ezeken a szinteken még nem érdemes vételeket nyitni, inkább érdemes kivárni, hogy ezt a legnehezebb, következő 2-3 százalékos sávot át tudják-e vinni a vezető indexek, vagy sem.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!