Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A társaság 3,98 milliárdos árbevételén 6,18 millió forintos nyereséget termelt 2009-ben, szemben az egy évvel korábbi 228,6 milliós veszteséggel. A leglátványosabb fejlődést EBITDA terén érte el a vállalat, a mutató év/év alapon 301,8 milliós javulást mutatva 116,6 millió forintos pluszba fordult - ismertette a Bookline eredményeit egy pénteki tájékoztatón Lendvai Beáta igazgatósági tag.

A Bookline.hu-t 2006-ban vezették be a BÉT-re. Abban az évben a veszteség 118, a következő évben több mint 300 millió forint volt. 2008-ra eredetileg már pluszt terveztek, ám a válság közbeszólt.

Mint Starcz Ákos elnök-vezérigazgató elmondta, a 2009-es év a társaság számára sorsfordítónak bizonyult. Az eredmény javulásában nagy szerepet játszottak a év elejétől életbe léptetett költségcsökkentő intézkedések, így az általános kedvezmények csökkentése, a csomagolási és szállítási költségek optimalizálása, beszállítói szerződések újratárgyalása, illetve a személyi jellegű ráfordítások kiszervezésekkel és különjuttatások megszüntetésével elért mérséklése.

A bevételek oroszánrészét továbbra is az online könyvárusítás adta, ám az egyéb termékek (műszaki cikkek, drogériai áruk) már az árbevétel 12 százalékát tették ki, míg a nagykereskedelmi tevékenység a forgalom 15 százalékáért volt felelős. 

Jelentős bővülés volt tapasztalható a hirdetési bevételek terén, amelyek év/év alapon 140 millió forintra tizennégyszereztek.

Az átlagos árrés a 2008-as 19-20 százalékról 25 százalékosra emelkedett tavaly, Lendvai idén 50-80 bázispontos növekedésre számít.

Az idei tervek közt az EBITDA 70 százalékos bővülésében bíznak, és reményeik szerint az árbevétel 10 százalékos növekedésével az idén meghaladja majd a 4 milliárd forintot, a könyveken kívüli termékek forgalmának folyamatos emelkedése mellett.

Starcz elmondása szerint idén az e-könyvek terén terveznek terjeszkedni, ebből a célból hozták létre a Lírával közösen az eKönyv Kft-t, amely a txtr.hu oldalon kínál majd eleinte 20 000 külföldi, illetve reményeik szerint év végéig 5000 magyar címet. A rendszer egy német-platform átemelésével valósul majd meg. Árazásban szándékaik szerint a papíralapú könyvekhez képest 20-30 százalékos diszkontot alkalmaznának, ám ez elsősorban a kiadóktól függ majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!