Nehéz lenne eltúlozni a történelmi jelentőségét annak a lépésnek, amelyre tegnap az amerikai jegybank, a Federal Reserve szánta el magát. A világ legfontosabb jegybankja 50 bázispontos rendkívüli kamatcsökkentést hajtott végre, s ezt követően az amerikai kötvénypiacon olyan dolog történt, amire még nem volt példa, a 10 éves amerikai állampapírok hozama 1 százalék alá süllyedt - hívta fel elemzésében a figyelmet a Bloomberg.

A 10 éves amerikai kockázatmentes hozam alakulását 1871-ig visszamenőleg a Nobel-díjas Robert Shiller, a Yale Egyetem professzora rekonstruálta. A Ulysses S. Grant elnökségéig visszanyúló 150 éves időszakban meglehetősen sok jelentős esemény történt az amerikai gazdaságban, azonban mindeddig egyik sem volt képes arra, hogy a 10 éves hozamot 1 százalék alá lökje.

A piacok első reakcióként esni kezdtek a lépésre, a Bloomberg elemzése szerint a befektetők negatívan fogadták a lépést, ezarra utal, hogy a Fed inkább kétségbeesett eszközökhöz nyúl, semmint uralná a helyzetet.

Sok példa nincs a történelemben a Fed részéről hasonló lépésre. Azonban abban a néhány esetben, amikor a Fed ilyen lépésre szánta el magát, a kamatvágást rendszerint rendkívüli helyzetek követték a tőkepiacokon.

Amikor 1998 októberében, az orosz válságot követően bedőlt a Long Term Capital Management Fund, az Alan Greenspan vezette Fed csökkentett nem ütemezett módon kamatot, hogy életet leheljen a lefagyott kötvénypiacokba. Az ezt követő 18 hónapban az S&P 500-as index 50 százalékot emelkedett, s Greenspan sok kritikusa szerint a lépés hozzájárult a dotcom lufi felfúvódásához (emlékezetes, hogy 1999 végén a Fed ráadásul extra likviditást pumpált az amerikai pénzügyi rendszerbe az Y2K probléma megelőzésére).

Eközben 2008 januárjában, amikor láthatóvá vált az amerikai hitelválság valós nagysága, szintén rendkívüli kamatvágásra került sor, azonban ez nem tudta meggátolni a válság kibontakozását, s azt hogy az S&P 500-as index értékének felét elveszítse egy év leforgása alatt.

A mostani kamatvágás körülményei az összefoglaló szerint nem adnak okot túl sok optimizmusra. A monetáris politikát nem közegészségügyi helyzetek közvetlen kezelésére találták ki. A kamatvágás értelme az lehetne, hogy csökkentse a járvány potenciális negatív hatásait és kockázatait a gazdaságra nézve, azonban a piac első reakciója azt mutatja, hogy egyelőre ezt nem sikerült elérni.

A Bloomberg pénzügyi körülményeket mérő indexe, amely a pénz- és tőkepiaci hangulatot kilenc különböző mutató alapján elemzi, kedden esni kezdett a hétfői megpattanás után. Azt mutatta, hogy olyan szintre romlottak a körülmények a pénz és tőkepiacokon, amire utoljára 2018 decemberében volt példa (akkor az S&P 500-as részvényindex több, mint 20 százalékot esett néhány hónap leforgása alatt).

A mostani kamatvágás mindenesetre arra jó volt, hogy enyhítse a dollárra nehezedő felértékelődési nyomást, s 2016 nyara óta nem látott szintre szorította le a német és az amerikai államkötvények hozama közötti különbséget. Ez segített tovább gyengülni a dollárnak, ami igencsak egybeesik az amerikai kormány szándékaival.

Eközben segített erősíteni azt a benyomást is, amely szerint az amerikai gazdaság és annak pénzügyi helyzete nagyon emlékeztet Japánéra, illetve az eurózónáéra, ahol a negatív hozamok már egy ideje a mindennapi élet szerves részei lettek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!