Az S&P 500-as részvényindex kosarában szereplő cégek - köztük az Apple, az IBM, az ExxonMobil és a FedEx - az első negyedévben összesen 241 milliárd dollárt költöttek saját részvényeik visszavásárlására, illetve osztalékfizetésre. Ez több, mint az eddigi rekordnak számító 2007 harmadik negyedévi 231 milliárd dolláros értéknél is - írja a Financial Times.

A lap szerint a folyamatot erősíti, hogy a cégek jelentős része kevesebbet költ beruházásokra és a felhalmozott készpénzvagyonnal kapcsolatban számos aktív részvényesi csoport olyan elvárásokat fogalmazott meg az elmúlt időszakban, hogy azt ilyen esetekben ésszerűbb számukra visszajuttatni.

Arra számítok, hogy a trend jellemző marad 2014 során, a részvényesek aktívak maradnak, a kamatok is alacsonyan ragadnak és a vállalatok még mindig fürdenek a készpénzben - mondta Howard Silverblatt, az S&P Dow Jones Indices szenior indexelemzője. Az olyan időszakokban, amikor az árbevétel növekedése lanyha, a részvény visszavásárlások lökést adhatnak az egy részvényre jutó nyereségnek a közkézen lévő részvények számának csökkenésével - tette hozzá.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


A vállalati részvény visszavásárlások a pénzügyi váldág idején átmenetileg megtorpantak, azonban két évvel ezelőtt újabb lendületet vettek. Azóta, a részvényesi aktivitás növekedése mellett folyamatosan nő a részvény visszavásárlások értéke. A március végén zárult 12 hónapban 29 százalékkal nőtt ennek értéke az S&P 500-as indexben szereplő cégeknél, s elérte az 534,9 milliárd dollárt.

Az Apple például olyan részvényesek, mint a legendás Carl Icahn, vagy a Greenlight Capitalt vezető David Einhorn összesen 18 milliárd dollárt költött az első negyedévben sajátrészvény vásárlásokra, ez magasabb, mint a korábbi rekordnak számító 2013 második negyedévi 16 milliárd dollár.

Többek között az osztalékfizetéseknek és a vásárlásoknak köszönhetően az S&P 500-as index cégeinek összesített mérlegfőösszege immár hatodik negyedéve folyamatosan csökken. Az első negyedévben a vállalatok összesített készpénzállománya a harmadik negyedév végi 1304 milliárd dollárról 1233 milliárd dollárra csökkent az első negyedév végére. Ez az összeg a cégek átlagosan 90 napi nyereségének felel meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!