A befektetők elengedték a fülük mellett azokat a franciaországi hivatalos véleményeket, amelyek az euró erős mivoltára panaszkodtak, és továbbra is az európai devizára szavaznak a dollárral szemben. A főbb devizákból álló kosárral szembeni dollárindex 15 éves mélypontra, 78,398-ra zuhant, az euró árfolyama pedig - a Reuters adatai szerint - az újabb rekordot jelentő 1,4130 dolláron tetőzött. Nicolas Sarkozy egyik közeli tanácsadója, Henri Guaino kijelentette: az euró dollárhoz és jüanhoz viszonyított erős mivolta erodálja az (európai) cégek versenyképességét és termelékenységét, a francia kormány pedig pedig nem hallgathat ebben az abszurd helyzetben. Az ECB elnöke viszont igyekszik ellenállni a nyomásnak: Jean-Claude Trichet közölte ugyanis, hogy a központi banknak elsősorban az árstabilitást kell biztosítania. A piac árgus szemekkel figyeli, hogy a dollárindex átszakítja-e az 1992-ben elért minimumot, a 78,19-es szintet. Elemzők szerint ugyanis ez az érték a vízválasztó abban a tekintetben, feljebb szökik-e az amerikai devizát sújtó eladási láz, vagy végre megnyugvás jön. Megfigyelők mindemellett úgy vélik, a piac továbbra is igen érzékenyen reagál majd azokra a hírekre, amelyek a hitel- és likviditási válság további eszkalálódását sugallják. A Deutsche Bank tehát az aggodalmakat fokozta, mikor közölte, hogy valószínűleg jelentős veszteségekkel lesz kénytelen szembenézni a hitelpiaci felfordulás következtében. A Reuters által idézett, a bankhoz közelálló forrás szerint akár 1,7 milliárd eurós mínuszt is jelenthet a nyereségben az érintett hitelek átértékelése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!