A Napi Gazdaság cikke

A napokban viszont már negatív hangulat volt érezhető a külföldi piacokon, megérkezhet a rég nem látott korrekció, ami a magyar piacra is rányomhatja a bélyegét. Az eddig is gyengélkedő BUX tegnap reggel réssel nyitott, és megérintette a 22 100 pontos támaszt, napon belül azonban sikerült pozitív teljesítményt mutatnia. Ennek ellenére is negatív a kép, újabb alacsonyabb lokális mélypontot alakíthat ki az árfolyam a szint törésével, ami a rövid távú csökkenő trend megerősítését jelentené. Ebben az esetben pedig a 21 100 és 20 200 pontos támaszokig nem látható megálló. A sötét felhőket csak 22 600 pont feletti zárás oszlatná el, amíg ez alatt mozog a pesti tőzsde mutatója, addig a gyengülő trend kialakulásának nagyobb a valószínűsége.

Negatív technikai képet fest az OTP is, fontos támaszon billeg az árfolyam. A tegnap reggeli rés egészen az 5500-5550 forintos támaszzónáig nyomta le a kurzust, amelynek törésével akár hetekig tartó süllyedés is indulhat. További támaszok 5000 és 4800 forintnál találhatók, a tavaly év végi mélypontok tehát újra a látótérbe kerültek. A bankpapír esetében az 5800 forintos ellenállást érdemes megemlíteni, ennek a kulcsszintnek az áttörése változtatná meg érdemben a jelenlegi negatív technikai képet.

Bár az emelkedő trend elbizonytalanodott, még mindig a Mol fest a legjobban a blue chipek közül. Tegnap látványos emelkedést könyvelhetett el az olajpapír, amit a fokozódó líbiai feszültség hírére szárnyalásnak induló olajár hajtott. Ha kitart a lendület, akkor a 23 200 forintnál látható korábbi lokális maximumot is elérheti, és akár át is törheti az árfolyam. Fordulat esetén támaszt a 21 640-21 900 forint közötti rés jelent, amelynek betöltése esetén 21 000 forintnál látható megálló.

A Richter jelenleg a leggyengébben teljesítő instrumentum. A remény, hogy a 42 000 forintos támasz pozitív irányba fordítja a kurzust, gyorsan szertefoszlott, miután három kereskedési nap alatt 39 000 forintig zuhant az árfolyama. Több mint egyhetes oldalazást követően tegnap napközben elesett a támasz, de a délutáni órákban sikerült visszakapaszkodnia 39 000 forint fölé, így szignifikáns szinttörés egyelőre nem történt. A tegnapi hosszú alsó kanóc egyben pozitív jelzés, így számítani lehet a mélypontról egy erősebb korrekcióra. Ellenállás 42 000 forintnál található.

A Magyar Telekom hetek óta csordogál lefelé, és egyre közelebb kerül az 510 forintos támaszhoz. Ha viszont a tegnapi emelkedés egy több napig tartó pozitív korrekció kezdete, akkor az 560-570 forintos tartományt tesztelheti vissza. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a trend lefelé mutat, ezért nagy a valószínűsége, hogy egy komolyabb visszapattanás előtt az 510 forintos, illetve 500 forintos (ez több mint másfél éves minimum) támaszokat is elérheti a kurzus.










Rácz Balázs
Erste Befektetési Zrt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!