A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az elmúlt napokban több elemző is felhívta a figyelmet arra, hogy május 8-án lejár a Mol Nyrt. egyik tulajdonosa, a Dana Gas által vállalt három hónapos moratórium, ami után maradék 1,5 százaléknyi (1 486 116 darabos) részvénycsomagjától is megválhat a közel-keleti társaság. A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők úgy vélik, ez csak az egyik oka a Mol-árfolyam zuhanásának, a legnagyobb gond, hogy jelenleg kevés érvet lehet felhozni a vásárlás mellett, nincs a befektetőknek eladható sztori a magyar olajcéggel kapcsolatban.

Pletser Tamás, az Erste elemzője kérdésünkre úgy vélekedett, egyedül a kurd kutatási tevékenység tartalmaz pozitívumot, de az ottani sikerhez még szükség van egy megállapodásra a bagdadi és a kurd regionális kormány között, s ebben az esetben is csak öt év múlva hoz majd sok pénzt a projekt. Minden más területen csak negatívumokat látni rövid távon: a magyar és a horvát operációban, a kitermelésben, ami nem fog nőni a következő 2-3 évben, a régiós kereslet további csökkenésében. Itthon kérdés, hogy a kormány meddig akarja csökkenteni a gáz árát, hiszen ezt részben a Mol viseli azzal, hogy az elismert költségeit csökkentik. Horvátországban a gazdaság gyenge állapota, a 20 százalék feletti munkanélküliség akadályozza, hogy a kormány a Mol által szorgalmazott költségcsökkentéseket, létszámleépítéseket végrehajtsa, emellett a szabályozás terén is van még tennivaló.

Eladhatnak a nagytulajdonosok

A részvények piacára további nyomást jelentene, ha a Dana Gas további részvényeket adna el, de lehetséges, hogy előbb-utóbb más nagytulajdonos, mint a 7 százalékos részesedéssel bíró cseh CEZ is így dönt (igaz, ez a csomag túl nagy ahhoz, hogy a piacra borítsák, így azt vagy a Mol, vagy az állam vehetné meg). Az elemző hozzátette, magyar cégről van szó, ami mostanában egyáltalán nem hívószó befektetői körökben, elég csak a Citigroup legutóbbi elemzésére gondolni, amely az egész közép-európai régiót alulsúlyozásra ajánlotta, de ezen belül külön alulsúlyozza Magyarországot.

Kép: Reuters

Harcsa Norbert, az Ipopema elemzője is úgy látja, a befektetők kockázatként értékelik, hogy a Mol magyar cég, ráadásul állami tulajdonossal, aki bármikor elvehet tőle pénzt a szabályozáson keresztül. Ugyancsak kiemeli, hogy a Molban jelenleg nincs sztori, legfeljebb lefelé − vagyis az eladásra lehet okokat találni. Emellett látható, hogy a Mol és a Brent olaj mozgása hasonló, vagyis a papír kereskedésénél a kitermelési kitettségét veszik leginkább figyelembe. Márpedig a Brent április eleje óta 9 százalékot esett, és az olaj technikailag egészen rosszul néz ki. Harcsa szerint elképzelhető olyan szcenárió, hogy a WTI olaj árfolyama nyár elejére 70 dollárra esik vissza (jelenleg 88 dollár), ami a Molnál is további eladókat hozna. Eközben a finomítói margin április eleje óta 7,6-ról 6,1 dollárra süllyedt, és az európai finomítói piacon további bezárások válhatnak szükségessé. Megemlíthető még, hogy az osztalék is inkább csalódást okozott a piacon, miközben az OMV a vártnál többet fizet ki a részvényeseknek.

Látványos az esés

Móró Tamás, a Concorde befektetési stratégája úgy látja, az utóbbi időben már inkább a szektorral együtt esik a papír, korábban volt jellemző az alulteljesítés. A lengyel PKN Orlenhez és az osztrák OMV-hez képest a lemaradás inkább azért látványos, mert ezt a két céget felkapták a befektetők. Ennek főleg az OMV-nél van alapja, amely többéves lemaradást kezdett behozni a kedvező bejelentések és a pozitívabb befektetői kommunikáció miatt, míg a PKN esetében a lengyel alapkezelők vételi ereje és a palagáz-kitermelés, mint távlati lehetőség magyarázhatja a magas értékeltséget, ami azonban a Concorde szerint nem indokolt.

Abban az elemzők véleménye megegyezik, hogy már a Dana Gas februári aukciója sem nevezhető sikeresnek, elég alacsony volt az érdeklődés. A többség abban is egyetért, hogy a társaság a maradék részvényeit is piacra fogja dobni májusban. Móró szerint az egyiptomi kormány nehéz helyzete, a devizatartalékok gyors csökkenése miatt halmozott föl tartozásokat az ott kitermelő olaj- és gázcégekkel szemben, így a Dana Gasnak mintegy 230 millió dollárral tartozik. A Dana Gasnak viszont törlesztenie kell jelentős hitelállományát, amit csak likvid eszközei, így a Mol-csomag eladásából tud teljesíteni. A stratéga szerint ezért sokan shortolják a Molt arra számítva, hogy a Dana pakettjéből majd olcsóbban fognak tudni részvényhez jutni. Móró is úgy véli, hogy az olaj eső trendben mozog, amit talán csak egy geopolitikai konfliktus tudna megfordítani. Ha a Dana Gas csomagja a piacra kerül és a szektor gyengesége is fennmarad, a tavalyi 15 ezer forint körüli mélypontot is elérheti az árfolyam. Egyelőre trendfordulóra utaló jelet nem lehet várni, de alacsonyabb árról egy felpattanás, rövidebb korrekció elképzelhető.

Egyre közelebb vannak a Mol erős támaszai
Kép: Napi grafikonok

Kereskedői szemszögből nem az a kérdés, hogy mikor emelkedik majd a Mol, sokkal inkább az, hogy marad-e ezen a szinten, vagy beszakad − vélekedett Nyári Zsolt, a KBC szenior üzletkötője. Kiemelte, hogy eddig úgy esett az olajpapír, hogy a külföldi tőzsdéken jó hangulat uralkodott. Mi lesz, ha ott is fordul az irány? Jelenleg furcsa mód a magyar piac legnagyobb védelme az alulsúlyozottság, tudniillik, hogy nincs mit eladni. Ez azonban alacsony likviditást és nagy kilengéseket is okozhat, mint azt az Egis pénteki váratlan emelkedése is mutatta. Az üzletkötő szerint az árfolyam 15 300 forint körül találhat támaszt.

Nem árt az óvatosság

A Quaestor vezető elemzője szerint fordulásnak egyelőre nincsenek jelei, ahol ez potenciálisan megtörténhet, az a 15 570 körüli árfolyam, a másik pedig az a szint, amelyik tavaly május végén megfogta, vagyis 14 800 forint. Háda Bálint szerint ezt a két értéket lehet kitűzni, ugyanakkor jobb egy kicsit óvatosnak lenni. Ne törekedjünk az alján megvenni, inkább csak akkor, amikor már van jele, hogy meg is fordult, kicsit konszolidálódott. Például ha 15 570 forint fölötti zárásokat látunk 2-3 napig. Ha ez a szint fogja meg, akkor egy visszapattanás jelenleg 16 150 környékéig valószínű a napos grafikon alapján. Van emellett egy határozott csökkenő trendcsatorna, 15 570-nél az aljának fog nekikoccanni, másrészt egy korábbi támasz is van itt. Az utolsó emelkedésre rajzolt korrekciós szintek egyike pedig 15 585-re esik, ami megerősíti ezt a zónát. Ha viszont heti bázisú grafikont nézünk, akkor a 14 800 lehet a támasz, ebben az esetben a 16 500 forint lehetne a visszapattanás korlátja, minthogy azt a szintet törte le korábban a jegyzés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!