Az orosz-ukrán feszültség már-már a hidegháborús időket idézi, ami erős kockázatkerülést váltott ki a pénz- és tőkepiacokon. A kedélyek kissé csillapodtak már, ám ha a felek a jövőben egymással szemben súlyos gazdasági szankciókat és/vagy katonai erőket alkalmaznak, úgy ismét a menedékeszközöké lesz a főszerep és újfent elromlik a hangulat a pénz- és tőkepiacokon - áll a Quaestor Zrt. friss elemzésében.

A prognózis főbb megállapításai a következők:

  • Az amerikai gazdaság ismét lendületet vehet a szokatlanul zord téli időjárás után, így minden további nélkül folytatódhat a Fed kötvényvásárlási programjának szűkítése. A befektetőket jelenleg a folyamat nem aggasztja, inkább a növekedésbe vetett bizalom jeleként értelmezik.
  • Európában a gyenge, jóllehet stabilabb növekedési kilátások és kedvező inflációs környezet miatt az ECB továbbra is kizárólag laza monetáris politikát folytathat, de mielőtt tovább csökkentené alapkamatát, előbb szóbeli intervenciókat alkalmazhat.
  • A világ második legnagyobb gazdasága - Kína - nagy valószínűséggel tovább lassul, amely a feltörekvő ázsiai országok kilátásait beárnyékolja.
  • Japán továbbra is elszántan harcol a defláció ellen, de az áprilisi áfa-emelés után sajnos borítékolható a gazdaság visszaesése.
  • A hazai növekedés egyre határozottabb jeleket mutat, melynek stabilitásáról inkább a következő félév adatai győzhetnek meg bennünket - a Quaestor (hasonlóan a Takarékbankhoz) javított is kissé GDP-növekedési prognózisán. Az MNB számára a kedvező belső környezet ugyan ad még némi teret a monetáris lazításra, de úgy látják, lassan véget ér a kamatvágási ciklus.

Magyarország

Kép: Napi.hu

A 2013-as év második negyedévében véget ért a 2012 első negyedéve óta tartó gazdasági visszaesés. 2013 utolsó negyedévében a gazdasági tempó már elérte a 2,7 százalékot az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kedvező eredmény hátterében felhasználási oldalról tekintve elsősorban a beruházások terén tapasztalható bővülés állt. A növekedéshez hozzájárult továbbá a nettó export és a végső fogyasztás pozitív eredménye, míg a készletgazdálkodás lefelé húzta a mutatót.

Az adatok vizsgálatából azonban kiderül, hogy ismét az állami szféra jelenléte volt domináns. A vállalatok és a háztartások továbbra is erőtlenek, habár már látható némi pozitív életjel. A hitelpiac azonban még mindig igen gyenge. Termelési oldalról tekintve minden ágazat hozzájárult az eredményhez, a szolgáltatási ágazat is erősödni tudott. A fogyasztói árindex azonban rekord alacsony szinteket ütött meg az elmúlt hónapok során. Hazánk munkanélkülisége pedig 5 éves mélyponton áll, mely szintén nem a vállalatok javuló hangulatának köszönhető elsősorban, hanem még a kormány által meghirdetett közfoglalkoztatási programnak.

A Quaestor szerint az utolsó negyedév gazdasági növekedése ugyan bebizonyította, hogy bekövetkezett a fordulat a magyar gazdaság vonatkozásában, a fenntarthatóság azonban továbbra is akadályokba ütközik. A gazdasági fellendülés hosszútávon csupán a fogyasztás további élénkülésével, a vállalatok beruházásainak növekedésével, valamint a hitelpiac erősödésével érhető el. Ahhoz, hogy a gazdasági tempó stabilizálódásáról beszélhessünk  még legalább 2 negyedév kedvező adatainak - köztük az erősebb belső fogyasztásnak - kell, hogy szemtanúi lehessünk.

Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője a gazdasági növekedést övező kockázatok között említette a mezőgazdaság teljesítményét, illetve problémás a beruházások összetétele is, ahol az állam viszi a prímet. A beruházásokat valószínűleg az uniós pénzek lehívásának nehézségei is fékezik az elemző szerint, hiszen ez a vissza nem térítendő támogatás népszerűbb volna még az olcsó növekedési hitelnél is. Másfelől a hitelezés beindulásához a fogyasztási kereslet növekedése kellene - húzta alá Háda.

A Magyar Nemzeti Bank februári kamatdöntő ülésén ismét az irányadó kamatszint csökkentéséről döntött. A Monetáris Tanács ugyan bizonytalanabb külpiaci környezetről számolt be, azonban a turbulens pénzpiaci helyzet mellett is látott még mozgásteret a kamatcsökkentésre. Az elmúlt hetekben kialakult orosz-ukrán helyzet azonban változtathat a központi bank álláspontján, a jegybanki kommunikáció iránya módosulni látszik. E szerint a jegybanknak át kell értékelnie a helyzetet és a következő időszaki döntéseit ennek tükrében kell meghoznia. Közelednie kell a kamatvágási ciklus végének, elfogy ugyanis lassan az MNB mozgástere. A nemzetközi hangulat változása miatt a piac egyre növekvő mértékben (jelenleg 25 bázispontos) kamatemelést áraz a következő 3 hónap során.

Forint

A forint továbbra is a 2008 óta érvényes gyengülő pályán van, az ukrán feszültség hatására többször megpróbálta áttörni a 314-es szintet az euró, miközben a dollár gyengült. Úgy látják, további gyengülés jöhet, de így is 310 forint körül mozoghat az euró éves átlagos árfolyama, mert az év vége felé a jegybanki kamatemelés forinterősödést hozhat.

A forintgyengülési várakozásokat a fenntartható növekedési kilátások csökkenthetnék a vezető elemző szerint. Háda hozzátette: 295 alá kellene kerülnie az árfolyamnak ahhoz, hogy lejöjjünk a gyengülési pályáról. A rövid távú trendek is a további forintgyengülést jelzik - ha a dollár erősödésnek indul, az nem a forintot fogja segíteni.

A 307-es szint átlépésével megnyílt a technikai tér a 317-es ellenállásig, mely hamarosan elérhető lehet. Ott azonban nagy
csatára számíthatunk, hiszen a 2011 őszén indult emelkedés során sem sikerült áttörni. Amennyiben most átlépi a jegyzés, további forintgyengülés jöhet, ez esetben a 323-nál húzódó, történelmi maximumszintet célozhatja meg. A jelenlegi technikai kép alapján egyelőre nem lehet érdemi korrekcióra számítani, a 307-es szint már erős támaszként funkcionál, csak szignifikáns letörése esetén jöhetne a hazai fizetőeszköz erősödése.

Részvénypiac

A részvények iránti keresletet továbbra is fokozza a relatív pénzbőség valamennyi gazdasági centrumban, illetve a továbbra is alacsony kamatkörnyezet, ami megnehezíti a kamatozó eszközökben történő vagyongyarapítást. Ugyan a részvénytársaságok többsége túlteljesíti a várakozásokat, azonban ezek a várakozások egyre könnyebb akadályt képeznek.

Továbbra is bizonytalan maradhat a BUX

Csökkentésről tartásra minősítette fel az OTP részvényeit a Quaestor, 4200 forintos célár mellett, miközben a Mol esetében - 14 400-as célárral - vételről tartásra vitték le az ajánlást. A Richtert ugyanakkor gyűjtésről vételre (4200 forintos célár) minősítették fel, miközben a Telekom esetében 300-as célár mellett már csökkentés az ajánlás a korábbi tartás után. Fontos, hogy egyedül a gyógyszergyártó részvényeinek célára múlja felül érdemben a jelenlegi kurzust.

Hozzáteszik: az elmúlt hónapokban is alulteljesítő volt a hazai részvénypiac a fontosabb európai és amerikai részvénypiacokkal szemben, ráadásul az ukrán-orosz feszültségek miatt a nemzetközi befektetői hangulat is jelentősen romlott. A vezető részvények közül egyiket sem lehet kiemelni, mely egyértelműen ígéretes a következő hónapokra.
  • Az OTP mozgását a gyenge forintárfolyam, illetve az ukrajnai válság árnyékolhatja be, illetve az áprilisi választás után ismét előtérbe kerülhet a devizahiteleseket megsegítő intézkedéscsomag.
  • A Mol árfolyama tovább esett és fontos technikai szintet tört le, így akár a 11 500-12 000 forintos tartomány is elérhető lehet. Az olajtársaság mozgására változatlanul az INA körüli bizonytalanság nyomja rá a bélyegét.
  • A mélyrepülés után némileg magára talált a Magyar Telekom, bár a vállalat a tavalyi év után nem fizet osztalékot. A felröppent felvásárlási találgatások viszonylag magas szinten tarthatják a jegyzést, de egyelőre további érdemi emelkedésre kevéssé lehet számítani.
  • Az elmúlt időszakban markáns csökkenés történt a Richter árfolyamában, miután a vezetés jelentősen rontotta az eredmény-várakozást. Ennek oka az ukrán-orosz konfliktus miatt megindult jelentős rubelgyengülés. A jelenlegi szinteken már érdemes figyelni, hiszen egy 1998 óta tartó emelkedő trendvonal közelébe került a gyógyszergyártó vállalat jegyzése. Amennyiben a hosszú távú támasz nem kerül letörésre, hamarosan pozitív fordulatra számíthatunk.


A vállalatok értékeltsége számos ok miatt nem indokol további áremelkedést, de a jelenlegi optimizmus hatására, újabb kedvező gazdasági adatok mellett további emelkedés lehetséges.

Az amerikai részvénypiac a QE3 szűkítésének és az ukrán válság esetleges elmélyülésének negatív hatásain kívül számos értékeltségi problémával néz szembe. A várakozások egyre kisebb növekedési ütemet vetítenek előre, így egyre könnyebb a várakozásoknál jobb eredményt produkálni. Ennek eredményeképpen az előrevetített EPS, P/E, és egyéb nem profitra utaló mutatók túlárazottságot mutatnak, az S&P 500 index 12 hónapra előremutató P/E rátájának jelenlegi 15,4 pontos szintje például meghaladja az 5 és a 10 éves átlagot is. A kockázatot növeli a részvényüzletekhez felhasznált hitelek mennyiségének növekedése is. Egy eladási hullám esetén a vevők nagy száma, ami most felhajtó erő, éppen az esés mértékét fokozhatja, hiszen akinek most van, az mind eladni kíván majd. A jó makroadatok és a likviditásbőség miatt azonban a piac a figyelmeztető jelek ellenére még nem aggódik.

Az európai vállalatok lehetnek az ukrajnai szankcióháború kárvallottjai, azonban általános eladási hullámra emiatt nem számít a Quaestor. Az idei év elején kifulladt az európai részvénypiacok emelkedése, mely elsősorban az euró dollárral szembeniárfolyam-erősödésének, illetve az ukrán-orosz feszültség miatti befektetői bizonytalanságnak tudható be. Erős euró mellett nemcsak az európai részvényárfolyamok, de a gazdaság növekedése is korlátos, ezért arra számítanak az elemzők, hogy az ECB kommunikációja az EUR/USD jegyzést ismét "délnek" igyekszik majd fordítani, ami a DAX indexet új csúcsok felé mozdíthatja.

Az európai fizetőeszköz relatív erőssége negatívan hat a valutaövezet részvénypiacaira, ugyanis az exportorientált vállalatok bevételei csökkenhetnek a belföldi deviza emelkedésének következtében. Az eurózóna éllovasa továbbra is Németország. A német részvénypiacon a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező vállalatokat tömörítő DAX 30 index tavalyi erősödése alábbhagyott az idén és amennyiben az euró árfolyama a jelenlegi szinten marad, a következő hónapokban nem várunk jelentős emelkedést az index árfolyamában, de valószínűleg az EKB nem lesz egészen tétlen. A német vállalatok közül érdemes lesz figyelni a következő hónapokban a Continental AG, a HeidelbergCement AG, valamint az Infineon Technologies AG mozgását, mindhárom vállalattal kapcsolatban rendkívül optimisták az elemzői várakozások. A vállalatokról további részleteket találnak a XETRA részvénysztorik fejezetben.

Devizapiac, makrokilátások

Az elemzők bíznak az amerikai dollár erősödésében a legtöbb devizával szemben. Őszre leállhat a pénznyomtatással a Fed. A Fed-kormányzók immár egyhangúan kiállnak a kötvényvásárlási program szűkítése mellett. Az aktuális iránymutatás továbbra is a 6,5 százalékos munkanélküliségi ráta elérését jelöli, Janet Yellen Fed-elnök azonban igyekszik nyugtatni a befektetői hangulatot. Az elnök elképzelhetőnek látja, hogy a 6,5 százalékos munkanélküliségi kritérium elérése után is fennmaradhat még a nullához közeli kamatszint. Szenátusi meghallgatásán ettől tovább ment, a Fed elnöke kifejtette, hogy az irányadó kamatszint meghatározásához nem elégséges csupán a munkanélküliségi rátára fókuszálni, véleménye szerint a gazdasági indikátorok nagy részét kell figyelembe venni a jövőbeli kamatszint meghatározásakor. Mind többen számítanak arra, hogy akár már 2015 tavaszán jöhet a kamatemelés - fogalmazott Háda Bálint.

A többség azonban az elnöki nyilatkozatok ellenére továbbra is az egy kézzelfogható adatra fókuszál annak érdekében, hogy megjósolja, mit fog lépni a Fed a következő kamatdöntő ülésén. Az adatsorok önmagukért beszélnek. A vártnál jóval nagyobb mértékben sikerült ugyanis új munkahelyeket létrehozni februárban, a munkanélküliségi ráta pedig közel 5 éves mélypontján (6,7 százalékon) áll. Úgy látszik, hogy sem a befektetők, sem pedig a Fed nem számol kamatemeléssel 2015 második feléig.

Az eurózónának szüksége van a gyengébb euróra a gyorsabb kilábaláshoz, előbb-utóbb lépni fog az ECB. A helyzet tehát továbbra is törékeny, legerőteljesebb húzóerő kétségkívül a német piac az eurózónában. Németország esetében a fogyasztói, vagy üzleti bizalom esetleges elvesztése okozhatna jelentős károkat, a belső kereslet erősödésével azonban hosszabb távon is fenntartható gazdasági növekedés érhető el, mely fontos támaszt jelentene a valutaövezet számára.

Az angol font piacán érik a korrekció, a Bank of England nem szeretné elsietni a kamatemelést.

Japánban az áfaemelés után ismét felpöröghet a pénznyomda, így gyengülhet a jen, de előbb célszerű kivárni. Ázsiában a legnagyobb kockázatot Kína pénzügyi stabilitásának törékenysége hordozza. Mivel a legnagyobb kínai exportkitettséggel GDP-arányosan Szingapúr, Tajvan, Thaiföld, Dél-Korea és Malajzia rendelkezik, ráadásul a gazdaság szereplőinek jövedelmükhöz mért adóssága rendkívül magas, ezért eme országok devizái eladói nyomás alá kerülhetnek.A befektetői hangulat ingadozásait nehezen viselik a csekély devizatartalékkal rendelkező országok is, mint pl. Argentína, Törökország, Dél-Afrika. Az orosz rubel és a kínai jüan árfolyamát szeretnék a piacra bízni, ezért nem kizárt, hogy további veszteségeket könyvelnek el. Közép-Európában a román és magyar fizetőeszközt elsőként érheti el egy piaci turbulencia, míg a lengyel zloty és a cseh korona jobban ellenállhat a hangulat romlásának. Dél-Amerikában Mexikó, Ázsiában pedig India lehet a legstabilabb befektetési célpont.

A nyersanyagdevizák (AUD, CAD, NZD) erősödésére számítanak a Quaestor elemzői a fejlett ipari országok devizáival (GBP, EUR, JPY, CHF) szemben, az amerikai dollárt kivéve. Új-Zéland tovább emelheti alapkamatát, Ausztrália felhagyott a kamatvágásokkal, Kanada jegybankja pedig semleges álláspontra helyezkedett.

A skandináv devizák között a Quaestor kedvence a norvég korona. Svédországban újabb kamatvágásra is felkészülhetünk idén, ha tovább erősödik a defláció.

Nyersanyagpiac

  • A befektetők a részvénypiaci csúcsokat látván bátrabban fordulhatnak az árupiac felé.
  • Kevés érv szól az energiaárak további emelkedése mellett. A nyersolaj kínálata bőséges, a fejlődő országok gazdaságai lassulnak.5 éves csúcsról tovább ereszkedhet a földgáz ára, mivel enyhül az időjárás.
  • Egyre optimistább a piac a gabonafélékkel kapcsolatosan. a Quaestor elsősorban a búza és a kukorica árának emelkedésében bízik az amerikai szárazság kapcsán, de a szóját is vásárolnák. A rizs piacán nő a kínálat, eshet az árfolyam.
  • Az ipari fémek közül a réz további esésére számítanak az elemzők, de a nemesfémek lendülete is kezd elfogyni.
  • Az egzotikus nyersanyagok sok meglepetést tartogatnak - tovább drágulhat a narancslé, a gyapot, a kakaó, de korrekcióra számítanak a Quaestor elemzői a kávé és a cukor esetében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!