Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az OTP árfolyama meredek lejtőre került tegnap azt követően, hogy a Morgan Stanley egyenlő súlyozásról alulsúlyozottra változtatta a bank részvényeire vonatkozó ajánlását. A brókercég elemzői egyúttal a papírra adott célárat is jelentősen módosították, a korábbi 7000 forintról 63 százalékkal, 2600 forintra csökkentették azt. Az MS szakértői szerint a növekedés alapjait eddig adó források, a tőke, az eszközök minősége és a deviza megítélése jó eséllyel romolhatnak a közeljövőben - ismerteti az elemzést a Bloomberg. Az OTP részvényeinek árfolyama az elemzők szerint még nem érte el a gödör alját, a papírt a többi feltörekvő piaci bankpapírral egyetemben alacsonyan árazzák ugyan, ám épp ez fedi el a benne rejlő veszélyeket. Az elemzés a portfolio.hu ismertetése szerint négy szcenáriót is felvázol attól függően, hogy milyen mély lesz a recesszió. A legkedvezőbb esetben 6750 forintot is megérhet szerintük a papír, ám a legrosszabb változat teljesülése esetén a részvényárfolyam 600 forintig is leeshet. Az MS hasonlóan sötétnek látja a Raiffeisen jövőjét, ezért annak papírjait is alulsúlyozásra ajánlja, ám eközben az Erste részvényeit az állami tőkejuttatás nyomán már egyenlően súlyozná. A Concorde sem sokkal optimistább, a magyar brókercég elemzője akár egy veszteséges OTP-t is el tud képzelni jövőre. Jelenleg azonban még egy kevésbé vészjósló szcenárióval és egy ennek megfelelő, 5593 forintos 2009. végi célárral számol. A bankot szerinte leginkább egy súlyos forintgyengülés veszélyeztetné, amennyiben ugyanis az euró árfolyama 300 forint fölé emelkedne, úgy a bank hiteleinek növekvő mértékű bedőlésével lenne kénytelen szembenézni. A nem teljesítő hitelek aránya a jelenlegi 4,4 százalékról 7,4 százalékra ugorhatna jövőre, és ez esetben a bank nettó eredménye az ez évre várt 221 milliárdról jövőre 131 milliárdra csökkenne, sőt két év múlva is még csak 149 milliárdnál tartana. A legborúlátóbb verzió szerint a hitelbedőlési ráta 14-15 százalék köré emelkedne, ami mintegy 200 milliárd forintos eredménykiesést, azaz a profit teljes elolvadását jelentené.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!