Nem használtak az elmúlt egy hónap fejleményei a magyar gazdaság és a magyar eszközök megítélésének - derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank által 77, a régióval foglalkozó pénzügyi szakember megkérdezésével készített felmérésből.

A BUX indextől már csak 44,8 százalék vár emelkedés hat hónapos időtávon, ez 7,1 százalékponttal alacsonyabb érték, mint márciusban, csökkenést 27,6 százalék tart valószínűnek, ami 12,8 százalékos emelkedést jelent. A felmérés bull/bear hányadosa ezzel egy hónap leforgása alatt 3,6-ről 1,7 alá süllyedt, ami a januárival megegyező értéket jelent. A részvénypiacunk megítélése mindezek ellenére régiós összehasonlításban még viszonylag kedvező, az osztrák és a horvát tőzsdével kapcsolatban pesszimistábbak a szakértők.


Nem mondható el ez ugyanakkor a magyar gazdaság helyzetéről. Az aktuális gazdasági helyzet a szakértők szerint változatlanul rossz, mínusz 71,9 pontot kapott, ami mindössze 0,3 ponttal haladja meg az egy hónappal ezelőtti értéket. A rangsorban utolsó előtti Románia mínusz 42,9 pontot kapott.

Rossz gazdasági kilátások, rossz forintkilátások

Ahol igazán látványos romlás következett be, azok a gazdaság kilátásai. A szakértők többsége szerint ugyanis a jövőben tovább romlik a magyar gazdaság helyzete, ezzel Magyarország a régióban egyedül dicsekedhet. A megkérdezett szakértők többsége ugyanis az összes más csoportban, mind az eurózóna egészében, mind a régióban és a régiós országok mindegyikében javulást vár a jövőben. A magyar kilátások 13,6 pontos romlás után mínusz 10,6 pontot kaptak.

A nagyobb részvénypiacokon beinduló korrekciós hullám, az eurózóna válságának újbóli fellángolásától való félelem és a hazai fejlemények, az IMF-el való tárgyalások végtelenbe húzódása együttesen a forint megítélésének további romlását eredményezték. Míg egy hónappal ezelőtt, 290 forint alatti euró árfolyamnál még egyenlő számban várták a szakértők a forint erősödését és gyengülését - ez már akkor is romló tendenciát tükrözött - addig mostanra ha halványan is, de többségbe kerültek a forint további gyengülésére tippelők. A szakemberek 36,1 százaléka tippel arra, hogy a forint erősödni fog, míg gyengülését 38,9 százalék tartja valószínűbbnek. Ezzel a régiós devizák közül a forint kilátásainak a megítélése a legrosszabb. A román lejtől stagnálást, a zlotytól, a török lírától, a horvát kunától és a dollártól erősödést várnak az euróval szemben.

Maradhat a kamat

Elszabadultak az inflációs várakozások is, immár 51,4 százalék várja magyar infláció ütemének növekedését a jövőben a korábbi 29,4 százalék után, a várakozások egyenlege 38,2 százalékponttal 35,2 százalékra nőtt. Ez azt jelenti, hogy egy hónappal ezelőtt a többség még az infláció csökkenését várta. Ezzel azonban Magyarország nincs egyedül, az összes régiós állammal kapcsoltban romlottak az inflációs várakozások. Ezzel párhuzamosan kamatemelkedést valószínűsítenek, ám egyedüliként Magyarországgal kapcsolatban gondolják úgy, hogy nem lesz szigorítás a pénzromlás ütemének növekedése ellenére sem.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!