A Stoxx Europe 600 indexbe tartozó társaságok eddig nem kápráztatták el a befektetőket, a második negyedéves gyorsjelentését eddig közzétevő 167 legnagyobb európai tőzsdei vállalat 53 százalékának nyeresége maradt el az elemzői várakozásoktól. Ez a legmagasabb arány a Bloomberg 2006-ban kezdődött adatgyűjtése óta. A vezető index 3,1 százalékkal esett július 11 óta, amihez hasonlóra a tavaly tavaszi jelentési szezon óta nem volt példa.

A befektetők a Dél-Európát sújtó válság és a banki nyereségek visszaesése után főleg abban bíztak, hogy az észak-európai ipari vállalatok fogják megmenteni a tőzsdéket. Nos, ebben csalódniuk kellett - derül ki a Bloomberg összeállításából. A nyersanyagárak emelkedése, az erősödő svájci frank valamint norvég és svéd korona miatt ezek a vállalatok - a svéd Atlas Copcótól a Peugeot-n át a német BASF-ig - kiábrándító jelentéseket tettek közzé, részvényeik pedig több, mint öt százalékot estek.

Meglehetősen magas várakozások előzték meg a jelentési szezont - mondta Ben Ritchie, az Aberdeen Asset Management munkatársa. A pénzügyi cégek nyeresége alacsony volt, de nem is vártak jobbat tőlük. Sokkal jobb eredményeket vártak viszont a befektetők egyes ipari szektoroktól, ezek számai viszont elég gyengék voltak, így a részvények erős eséssel reagáltak.

Az ipari javak előállítóinál az elemzők 11 százalékos profitnövekedésre számítottak, ehelyett 7,4 százalékkal nőttek a profitok, s az eddig jelentő 33 ilyen vállalat közül 18 nyeresége elmaradt a várttól. Ekkora arányú elmaradás jogos aggodalmat kelt a befektetőkben - mondják az elemzők.

Elszálltak a várakozások

A tíz legnagyobb csalódást okozó vállalat részvényei átlagosan 4,2 százalékkal kerültek lejjebb a jelentés közzététele utáni napon. Ezzel szemben az a tíz cég, amelynek nyeresége meghaladta a várakozásokat átlagosan csak 0,6 százalékkal esett. David Finch a BNP Paribas elemzője szerint a jó számokat fanyalogva fogadják, a negatív meglepetésekre viszont hatalmas eladási hullám volt a válasz. Sokat elmond a hangulatról, hogy a német részvények esésére játszó pozíciók aránya 2006-ban volt ilyen magas utoljára.

A legtöbb kiábrándulás a német vállalatokhoz köthető. A befektetők viszont pont azt remélték, hogy Európa legnagyobb gazdasága lesz a második félévben a növekedés motorja. A német, a svéd és a norvég gazdasági növekedés a várakozások szerint összességében 3,5 százalék lesz 2011-ben, a brit-francia-spanyol csoport 1,4 százalékos növekedésével szemben. Az eurózóna 17 országának GDP-je a várakozások szerint jövőre 1,7 százalékkal nő az idei 2 százalék helyett.

A jelentési szezon kezdete előtt az elemzők átlag 20 százalékos növekedést vártak 2011-re az ipari vállalatoktól, majdnem kétszer akkorát, mint a pénzügyi szektortól. 2010 végén 19 százalékos profitnövekedést vártak az ipari szektortól, s 23 százalékosat a pénzügyi társaságoktól.

2011 folyamán főleg az iparvállalatok, autóipari- és vegyipari cégek eredményvárakozását emelték, csökkentették viszont a bankokét. Ezzel párhuzamosan az európai alapkezelők leginkább a feldolgozóipari cégek, technológiai vállalatok és az ipari szektor papírjait súlyozták felül portfólióikban - a Bank of America június 14-ei felmérése szerint -, a bankpapírok és a közműszolgáltatók képviselték a legkisebb súlyt.

A jelentések egyénként nem annyira rosszak, inkább csak a várakozások voltak egy kissé elszállva a Barclays részvénystratégája, Henk Potts szerint. Az elemzők 2011-re 22 százalékos eredménynövekedésre számítanak, 2012-re pedig további 14 százalékos növekményt várnak. A párizsi Platine Asset Management alapkezelője szerint különösen az a hit volt megalapozatlan, hogy az export kihúzza a cégeket a slamasztikából. Az exportőrökkel kapcsolatos túlzott várakozásokról le kell szokni, ez a jelentési szezon legfontosabb tanulsága - tette hozzá.

A legnagyobb csalódások

Az Atlas Copco részvényének árfolyama 8,1 százalékot esett július 18-án, a jelentés közzététele után. A világ legnagyobb légkompresszor gyártója 2,98 milliárd svéd korona nyereséget jelentett a várt 3,2 milliárddal szemben. A Volkswagen-csoporthoz tartozó svéd Scania 2,43 koronás nyereségről számolt be, ugyancsak elmaradva a 2,73 milliárd koronás várakozásoktól. A részvény 4,5 százalékot esett.

A Peugeot részvényei 7,6 százalékkal zuhantak július 27-én, miután a második legnagyobb európai autógyártó bejelentette, a második féléve várhatóan veszteséges lesz a japán földrengés káros hatásai és az emelkedő alapanyagköltségek miatt. Az első féléves üzemi eredmény csak 1,8 százalékkal nőtt, miután az autógyártás üzletág eredménye 23 százalékkal csökkent.

Ugyanezen a napon a svájci Clariant vegyipari csoport részvénye 14 százalékot esett, miután EBITDA-ja 9,5 százalékkal 241 millió frankra esett a frank erősödése és a nyersanyagár-emelkedés következtében.

A német BASF, a világ legnagyobb vegyipari vállalata 4,2 százalékot vesztett értékéből július 28-án miután a várakozásoktól elmaradó, 2,24 milliárd eurós eredményről számolt be és lefelé módosította második féléves növekedési várakozásait.

A 24 nyersanyag ármozgását mutató Standard & Poor's GSCI Index idén áprilisban 2008 augusztusi csúcsa óta a legmagasabb szintre emelkedett. A réz ára 45 százalékkal volt magasabb a második negyedév végén, mint egy évvel korábban. A svájci frank július 29-én rekord szintre erősödött a dollárral és az euróval szemben, ami leértékeli a svájci vállalatok frankban kifejezett exportját. A svéd korona pedig a Bank of England számításai szerint utoljára 1998 tavaszán volt ilyen túlértékelt a svéd kereskedelmi partnerek devizáiból összeállított kosárral szemben.

A devizahatások meghatározóak Nigel Sedgley, a Collins Stewart Plc részvénystratégája szerint. A szakértő attól tart, hogy azok a cégek, akik gyenge negyedéves számokat tettek közzé, de nem változtattak várakozásaikon komoly veszélyeket jelentenek majd a második félévben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!