Az amerikai részvények szerdán jelentős eséssel zártak, miután néhány nagy kiskereskedelmi vállalat kiábrándító negyedéves eredményei elrontották a piaci hangulatot. A befektetők emellett továbbra is árazzák a Federal Reserve tisztviselőinek kijelentéseit, amelyek megerősítették, hogy az infláció visszafogása érdekében jelentős kamatemelések jöhetnek – írja a Yahoo Finance.

 

  • Az S&P 500 4 százalékkal esett, és 2020 júniusa óta a legrosszabb napot produkálta, 3 923,68 ponton zárt.
  • A Nasdaq Composite 4,7 százalékot esett, és 11 418,15 ponton végzett. A
  • Dow több mint 1100 ponttal, azaz 3,6 százalékkal esett.

 

A csökkenés fő oka, hogy a nagy kiskereskedelmi vállalatok vártnál gyengébb eredményei mellett jelezték, hogy az infláció erősen rombolja a vállalati profitokat. A Target szerdán csökkentette egész éves működési eredménymarzsra vonatkozó előrejelzését, mivel a beszerzési és szállítási költségek továbbra is magasak, és becsléseik szerint az emelkedő üzemanyagárak miatt idén további 1 milliárd dollár logisztikai költséggel kell számolniuk.

Mindez azután történt, hogy a Walmart, a legnagyobb amerikai kiskereskedelmi lánc kedden a vártnál gyengébb negyedéves eredményről számolt be, és a magasabb bér-, üzemanyag- és élelmiszerárakra hivatkozva csökkentette éves profitkilátásait.

Mindkét vállalat részvényei süllyedtek, és ezzel együtt a Costco és a Dollar General papírjait is magukkal rántották. Az S&P Retail ETF  több mint 8 százalékot esett, és az S&P 500 fogyasztói cikkek és a fogyasztói diszkrecionális szektorok is gyengültek.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!