Míg Londonban hajszálnyit - 0,1 százalékkal 5356 pontig még emelkedni is tudott az irányadó index, az FTSE 100, addig Frankfurtban 0,3 százalékkal 6323, Párizsban pedig 0,2 százalékkal 3043 pontig süllyedt a mutató. A nap korábbi szakaszában az indexek még helyenként robusztus pluszokban tartózkodtak. Az ünnep miatt több országban nem nyitottak ki a börzék.

A politikai közvéleménykutatások szerint lassacskán ocsúdó Görögország után a jelek szerint ismét spanyolországi hírek tematizálják a részvénypiaci eseményeket; a pénteken mintegy 20 milliárd eurós állami segítséget kérő Bankia árfolyama hatalmasat zuhant, miután újraindult a pénteken fölfüggesztett kereskedése. Ennek megfelelően a szektorok között a bankok részvényei iránt mutatkozott meg az egyik leggyengébb kereslet a nap folyamán, az egyes országok indexei között pedig a spanyol IBEX mélyen alulteljesítette az átlagot. A nyersanyag- és bányacégek viszont javították az átlagot, miután az árupiacon emelkedett például a réz irányadó határidős jegyzése.

A következő napokban vélhetően továbbra is Európára figyelnek majd a piacok világszerte. Az említetteken fölül a hónap utolsó napján Írországban tartanak népszavazást az EU-paktumról, és a felmérések azt mutatják, a paktumot támogatók többségben vannak egyelőre.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!