BUX
38631

Stagnál a BUX, néma a forint

Csendesen indul a hét a budapesti piacokon, a BUX stagnált negyed tizenegykor, a bankközi devizapiac forin szekciójában pedig alig születtek üzletek.

Kummer Krisztián, 2005. január 24. hétfő, 10:27

A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe 75 perc alatt öt ponttal mozdult el lefelé, így 15 188 ponton állt. A Mol és az OTP árfolyama stagnált, a Matáv és a Richteré pedig 0,1, illetve 0,4 százalékkal esett. A Pannonplast kezdeti hat százaléknál is nagyobb mínuszából alig 0,4 százalék maradt.

A bankközi devizapiac forint szekciójában kötés gyakorlatilag nem született, a befektetők a délután kettőkor megjelenő kamatdöntést várják. Az euró 246,40, a dollár 188,30 forintot ért.
Egyelőre semmi sem történik a forintpiacon, és amennyiben a jegybank monetáris tanácsa (MT) a beárazott 50 bázispontos kamatvágás mellett dönt, úgy nem is várható különösebb mozgás.

Jelentősen csökkenne az infláció, ha a Pénzügyminisztérium az áfamódosítások keretében valóban összevonná a két magasabb kulcsot. A sokat emlegetett 19 százalékos teher esetében az infláció 1,6 százalékkal csökkenne.

Úgy tűnik, sokadszori próbálkozásra sem sikerül kikeverednie a kátyúból a Pannonplastnak. A 2002-2003-as időszakban közel 2,8 milliárd forintos veszteséget összehozó társaság tavaly sem teljesített valami fényesen, az előzetes számítások szerint ugyanis a műanyagipari cég 1,8 milliárd forintos mínusszal zárja a 2004-es évet.

A Művészetek Palotája eredetileg 31,2 milliárd forintosra tervezett beruházása egy szerződésmódosítás után 100 milliárdos beruházássá változott . Ezért a Magyar Narancs című hetilap szeretett volna betekinteni a Demján féle TriGránit Rt.-érdekeltségek, és a minisztérium közt született megállapodásokba - ám a kulturális minisztérium ezt megtagadta tőle.

Március végétől három új járatot indít Budapestről a SkyEurope, vagyis a nyári menetrend kezdetétől Nizzába, Barcelonába és Koppenhágába is repülnek a diszkont-légitársaság gépei. Az előbbi kettőt inkább a szezonális, turista, míg az utóbbit üzleti útvonalnak tekinti a cég.

Autóteleltetési akciót hirdetett az egyik fővárosi parkolóház, igaz, a tartós elhelyezés ettől függetlenül is szinte mindenütt jelentős kedvezményekkel jár. Ugyanakkor az autósok közül csak kevesen állítják le parkolóba a téli hónapokra járművüket. Idén az eddigi enyhe tél még az egyébként ezt a gyakorlatot követőeket is eltántorította szándékuktól, a fő ok azonban az autó nyújtotta kényelemhez való ragaszkodás.

Végleg elveszíthetik az emberek bizalmát a német tőkepiac eddig legnépszerűbb befektetései közé tartozó ingatlanalapok, amennyiben beigazolódnak a szombaton nyilvánosságra hozott vádak. A frankfurti ügyészség szerint ugyanis néhány ingatlanalap-kezelő ingatlanbrókerekkel összejátszva a rájuk bízott pénzből a piaci árnál lényegesen magasabb összegért vásároltak irodaházakat, a nyereségből pedig kenőpénz formájában ők is részesedtek.