Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az arany árfolyama 1200 dollár körül ingadozik, és sem nyári szünet, sem a nemesfémpiaci befektetők letargikus hangulata nem tette eddig próbára az 1150 dolláros támaszt. Az elkövetkezendő hetekben láthatunk még ugyan 1080 és 1200 dollár közötti unciánkénti árjegyzéseket, idén ősztől jövő év tavaszáig azonban nagy valószínűséggel lehet számítani egy 10-20 százalékos emelkedő trendre a dollárban számított árfolyamnál – áll az aranypiac.hu elemzésében. A szakértők emlékeztetnek, hogy az arany az utóbbi néhány évben mindenki kedvencévé vált. Visszatekintve az elmúlt 30 évre kimutatható, hogy az arany 4-5 százalékos éves nettó hozammal az egyik legjobb befektetés volt. "Akinek van aranya, annak mindig van pénze!" – mondta egyszer a Fed legendás egykori elnöke, Alan Greenspan, utalva arra, hogy az arany belső értéke soha nem válhat nullává ellentétben egy belső érték nélküli valutával, mint például a dollár vagy az euró. Az év végi arany-rally magyarázata a nemzetközi aranypiac ciklikusságában rejlik, amely szerint az év vége felé majd az évfordulót követően jellemzően emelkedni szokott az arany ára. Az aranypiac.hu elemzői 1000 dollár alatti árfolyamokkal egyelőre nem kalkulálnak, ugyanakkor arra sem számítanak, hogy rövidtávon 1300, 1500 vagy akár 2500 dollárra emelkedik az árfolyam. Ékszerészeknél és jegybankároknál a labda Napjainkban az arany minden papíralapú befektetési formát leiskoláz a stabilitásával, és a világszerte jelentkező kereslet, amely a legdinamikusabban Ázsiában és az arab világban fejlődik, magabiztosan megalapozza az árfolyamot. Az Arany Világtanács (World Gold Council) jelentése szerint 2010 első negyedévében Indiában 300 százalékkal, a Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben pedig 27 százalékkal bővült az aranyékszer-ipar. Világszerte 2010 első negyedévében összesen 471 tonna aranyat használt fel az ékszerész szakma, ami 2009 első negyedévéhez képest 43 százalékos növekedésnek számít. A korábban példátlan emelkedés a gazdasági válság okozta korábbi drámai visszaesésnek is köszönhető, de egyben az ázsiai és az arab ékszeripar dinamizmusát is jelzi. Az elemzés aláhúzza, hogy az ékszeripar mellett egy másik meghatározó aranypiaci tényező az újfent nagyobb szerepet kapó jegybanki aranytartalék. A jegybanki aranykészletnek a devizatartalékokhoz mért optimális aránya 10-15 százalék körül van. Kína 2447 milliárd dolláros devizatartalékának azonban hivatalosan alig 2 százalékát tartja aranyban, ami spekulációra ad okot az ázsiai ország jövőbeli aranyvásárlásait illetően. Mindeközben Dél-Afrikát megelőzve ma már Kína bányássza a legtöbb aranyat a világon. A dél-afrikai pénzverdének egyébként jelenleg évi 1 millió uncia arany a gyártókapacitása, amely az egész világba szállít befektetési aranyat. Az aranypiac.hu információi szerint augusztus-szeptemberre különösen nagy volt az euróövezeti aranykereslet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!