Stagnálással nyithatnak a főbb európai piacok

Stagnálással indíthatják a kereskedést, valószínűleg alig mozdulnak el nyitáskor a vezető európai értéktőzsdék irányadó indexei pénteken.
MTI-Eco, 2016. április 15. péntek, 08:40
Fotó: Reuters

Az IG Markets londoni elemzőcég a határidős indexek alapján arra számít, hogy a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 2 ponttal, 0,03 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index pedig 4 ponttal, 0,04 százalékkal növekedhet, míg a párizsi CAC-40 3 ponttal, 0,07 százalékkal csökkenhet nyitáskor.

Pénteken sok adat várható, emellett Washingtonban megkezdődik a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tavaszi közgyűlése, amelyen a világ pénzügyi vezetői áttekintik a globális gazdasági helyzetet.

A makroadatokat illetően a sort a kínai statisztikai hivatal nyitotta meg: közép-európai idő szerint péntek hajnalban közölte, hogy 6,7 százalékkal bővült a kínai gazdaság az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Az adat összhangban áll az elemzői várakozásokkal. A fogyasztás, a beruházások és az ipari termelés első negyedévi teljesítménye viszont a vártnál jobban alakult, ami arra utalhat, hogy élénkül a gazdaság. Elemzők fanyalogva fogadták a kiskereskedelmi forgalom, az állóeszköz-beruházások és az ipari termelés növekedésének erősödését mondván, hogy az eredmények jórészt a monetáris, a fiskális és a hatósági beavatkozásoknak köszönhetőek, nem pedig a vállalatok hatékonysága javításának vagy a piaci reformoknak.

Az Európai Unió statisztikai hivatala délelőtt közli a kereskedelmi mérleg alakulásának februári statisztikáját, délután pedig az Egyesült Államok ipari termelésének márciusi adatait, valamint a Reuters hírügynökség és a Michigan egyetem rendszeres havi felmérésének alapján a fogyasztói hangulat áprilisi előzetes mutatóját hozzák nyilvánosságra.

A hétvégén Dohában találkoznak az olajkitermelő országok, hogy egyezségre jussanak a termelés szintjének befagyasztásáról az olajárak támogatásának érdekében.

A dohai találkozó előtt és egy erős hét után a befektetők jó része profitot realizált Ázsiában pénteken. A Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) csak 0,1 százalékkal emelkedett, miután a héten öthavi csúcsot ért el a kínai gazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmak enyhülésének, illetve az olajárak megugrásának köszönhetően.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei-mutatója 0,37 százalékos mínuszban, az ausztráliai S&P/ASX 200 index viszont 0,69 százalékos pluszban közeledett a záráshoz, míg a dél-koreai Kospi 0,06 százalékos veszteségben zárt. Kínában és Hongkongban enyhe mínuszban állnak a tőzsdemutatók.

A kőolaj világpiaci ára emelkedik. Közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor a Brent júniusi szállításra hordónként (159 liter) 43,90 dollárba került, 5 centtel, 0,11 százalékkal drágult az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára májusi szállításra hordónként 11 centtel, 0,27 százalékkal, 41,61 dollárra nőtt.

Nyugat-Európában csütörtökön emelkedéssel zártak az irányadó indexek. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 19,41 ponttal, 0,64 százalékkal, 3058,60 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 4,51 ponttal, 0,33 százalékkal, 1353,86 pontra kúszott fel zárásra.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 2,21 ponttal, 0,03 százalékkal, 6365,10 pontra, a frankfurti DAX-index 67,55 ponttal, 0,67 százalékkal, 10 093,65 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 21,20 ponttal, 0,47 százalékkal, 4511,51 pontra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK