Miközben épp válság pusztít a részvények és kötvények világában, a bitcoin hirtelen biztonságos menedéknek tűnik. A hírhedten volatilis kriptopénz az elmúlt évben ugyan nagy pánikokat okozott, de most éppen egészségesnek tűnik. Éppen akkor, amikor egy banki összeomlás a recesszió határára sodorta a hagyományos piacokat – írja Reuters.

A bitcoin ebben a hónapban 21 százalékot emelkedett, miközben a zűrzavaros S&P 500 1,4 százalékot veszített, az arany pedig 8 százalékot erősödött.

 

kriptopénz úgy tűnik most szakított régi szokásával, hogy együtt mozog a részvénypiaccal, és inkább az arany rallyjához csatlakozott, beteljesítve ezzel az létrehozó Satoshi Nakamoto álmát, jelesül, hogy

a bitcoin menedékként szolgálhat a szenvedő befektetők számára

A bankok kiárusítása több százmilliárd dollár piaci értéket semmisített meg, az amerikai szabályozókat pedig sürgősségi intézkedések bevezetésére kényszerítette.

Az elmúlt hetekben a Silicon Valley Bank és a Silvergate kriptohitelező csődje borzolta a kedélyeket, míg a Credit Suisse a szakadék szélén tántorgott

Közben a gyors árfolyamemelkedés arra kényszerített néhány shortolót, hogy csökkentsék a tétjeiket és visszavásárolják az érmét.

A Coinglass adatai szerint a kereskedők 300 millió dollár értékű kriptopozíciót likvidáltak hétfőn, ennek nagy részét – 178,5 millió dollárt – rövid pozíciókból. A CoinMarketCap adatai szerint jelenleg a teljes kriptopiac közel 43 százalékát uralja a bitcoin, ami a legmagasabb részesedése tavaly június óta.

Visszatérést látunk a bitcoinhoz, a központi pénzügyi rendszertől független eszközhöz

– mondta Henry Elder, a Wave Digital Assets digitális eszközbefektetési menedzser decentralizált pénzügyekért (DeFi) felelős vezetője.

A bankválság hozadéka, hogy érdeklődést gerjesztett a DeFi-k, tehát a decentralizált eszközök iránt: a DappRadar szerint az ilyen platformokhoz kapcsolódó tokenek összértéke az elmúlt héten 43 milliárd dollárról 49 milliárd dollárra emelkedett. Arra azonban a cikk is felhívja a figyelmet, hogy

a digitális világ nem minden területe volt immunis a banki bukásra.

A második számú stabilcoin, a Circle USD vagy USDC elvesztette a dollárhoz való 1:1 arányú kötését, miután nyilvánosságra hozta, hogy a tartalékai a bezárt Silicon Valley Banknál parkoltak. Ahogy terjedtek az aggodalmak, hogy az USDC piaci kapitalizációja múlt pénteken 36,8 milliárd dollárra csökkent az egy héttel korábbi 43,8 milliárd dollárról, miközben a vezető stabilpénz, a Tether nagyjából 4 milliárd dollárt nyert. Piaci szereplők szerint az USDC-ből menekülők a pénzük egy részét valószínűleg bitcoinba forgatták, ami bőven beindíthatta a ralit.

Túl korai lenne azt mondani, hogy a bitcoin bizonyította azt a narratívát, miszerint alternatívát jelent egy bankválságban

– magyarázta Ed Hindi, a genfi Tyr Capital befektetési igazgatója. Ellenben úgy látja, hogy A bitcoin mostani rallyjára úgy fognak visszatekinteni, mint arra a pontra, amikor a fő  decentralizált eszköz egy stresszteszten esett át. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!