BUX
37954

Süllyedt a forint, esett a dollár

Délelőtt az áht-hír mozgatta a piacot, ennek megfelelően gyengült a forint, s délutánra sem tért magához. A dollár olcsóbb lett.

NAPI Online, 2006. április 4. kedd, 16:35

A forint piacán megtette a hatását a Világgazdaság értesülése - amely szerint a márciusi büdzsé hiánya 90 milliárd forinttal haladja meg a PM prognózisát. Az euró jegyzése kora délután 265 forint körül is járt, majd visszatért a délelőtt érvényes 264,50 környéki szintre.
A gyengülésben nem csak a szaksajtó exkluzív híre játszott szerepet, a feltörekvő piacok is hozzátették a magukét: a zloty is korrigált, az izlandi korona pedig csúnyán bezúgott. Az euró zlotykurzusa 3,96 felett tetőzött, majd visszatért 3,9550 alá.

Az euró szárnyra kapott, miután két közel-keleti olajhatalom központi bankja is jelezte, hogy devizatartalékaiban nagyobb szerepet adna az uniós devizának. A katari jegybank kormányzója közölte, hogy az intézmény kész akár 40 százalékra emelni az euró devizatartalékbeli arányát, míg kuvaiti kollégája arról szólt, hogy náluk már jelenleg is tekintélyes a közös európai fizetőeszköz súlya, a bankvezető ráadásul azt vizsgálja, vajon a jövőben vonzóbb lesz-e az euró.

Az euró dollárárfolyama meredek emelkedéssel 1,2260 környékéig jutott, a tegnap délutáni, 1,21 alatti szinteket követően. Az amerikai fizetőeszköz jegyzése napközben 218 forint közelében tetőzött, fél öt tájban 215,70 körül volt az ár.

Ami a forintot illeti, kereskedők szerint a közeli napokra ismét a gyengülő irányzat lesz jellemző, a jegyzés megpróbálja tesztelni a 268 forintot. A gyengülés azonban várhatóan lassabb lesz, 266 forintnál vélhetően lesz egy tető.