Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Morgan Stanley, mint hivatalos értékesítő részt vehetett a francia államadósságkezelő (AFT) által szervezett állampapír-értékesítésben. Az AFT közlése szerint éjszaka döntöttek arról, hogy felfüggesztik a Morgan Stanley trader státusát minimum három hónapra augusztus 4-től kezdődően. A hatóság szerint a befektetési bank ugyanis olyan tranzakciókat hajtott végre, amelyekkel jelentős hatást gyakorolt a francia szuverén kötvénypiac likviditására - írja az AFP hírügynökségre hivatkozva a barrons.com.

Az AFP emlékeztet, hogy decemberben a francia pénzpiaci felügyelet 20 millió euróra büntette a Morgan Stanleyt egy, a görög adósságválság csúcsán történt piaci manipuláció miatt.

A felügyelet az állítja, hogy az amerikai nagybank 2015 júniusában manipulálta a francia és a belga kötvénypiacokat azzal a céllal, hogy "abnormális és mesterséges emelkedést" okozzon az államkötvények árfolyamában, hogy azokat aztán nyereséggel értékesítse. A francia hatóság szerint a nagybank mindössze 15 perc alatt nagy mennyiségben kötött határidős tőzsdei ügyleteket francia és német államkötvényekre 2015. június 16-án.

A Morgan Stanley tagadja a vádat, hogy manipulálta piacokat és abban az időpontban, amit a francia hatóságok megjelöltek, a büntetést pedig "aránytalannak" és "indokolatlannak" nevezte, illetve azt is közölte, hogy fellebbez a döntés ellen.

Az AFT közölte: a Morgan Stanley engedélyének visszaadása a 'javító intézkedések betartásától függ".

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!