BUX
39705

Súlyos bejelentések a Genesistől - jön a névváltás is

Szabadulna a nevétől a Genesis, ám ez csak a jéghegy csúcsa, a társaság egyszerre több támogatás elúszását is bejelentette.

Józsa Bernát, 2011. augusztus 18. csütörtök, 11:07

A PSZÁF múlt héten bejelentett hárommilliós bírsága után a felügyeleti intelemre hallgatva számos, a társaság helyzete és egyúttal az árfolyam alakulása szempontjából kockázatot jelentő tényezőre hívta fel a figyelmet a Genesis. (A bírság megfizetése a legutóbbi, számokat is tartalmazó éves jelentés alapján komoly kihívást jelenthet a 2010. dec 31-én 21 ezer forintos készpénzállománya mellett igencsak behajthatatlannak tűnő követelésekkel és 295 milliós kötelezéttségállománnyal rendelkező társaságnak.)

A (részben talán a társaság előtörténete folytán negatív konnotációval bíró névtől való szabadulási vágy által hajtva) Hun Mining Nyrt-re átkeresztelendő cég igazgatótanácsa a költségek csökkentése érdekében megszünteti az alelnöki posztokat, valamint a szeptember 19-re összehívandó közgyűlésen az operatív menedzsment megszüntetésére tesz majd javaslatot. Ez érdemben azt jelentené, hogy csak a vezérigazgatói poszt maradna meg, akit az IT további racionalizálási javaslatok kidolgozásával bízna meg. (Ennek részét képezné a Szent István körúti iroda felszámolása, amelynek helyét teljes mértékben a Gizella úti székhely venne át.)

A BÉT honlapján megjelent közlemény szerint a Genesis-leány Pólus Kincs finanszírozási okokra hivatkozva június 29-én elállt az "anyaghányó feldolgozó üzem létesítésére" vonatkozó GOP támogatási szerződéstől, amelyhez a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG Zrt.) hozzá is járult. Ugyan ennél a pályázatnál előleget nem vett fel a cég, ám egy másik, a "külszíni fejtést támogató telephely létesítésére" vonatkozó támogatás végső pénzügyi elszámolás határideje esetében már hosszabbítást kért.

Mindeközben egy másik leány, a Rudagipsz-Mix kutatás-fejlesztés támogatási GOP szerződést a projekt késedelme miatt a MAG Zrt. a szabálytalansági eljárást követően felbontotta. A Rudagipsznek így el kell majd számolnia a felvett 130,94 milliós előleggel is, amely figyelembe véve a társaság ellen az elektronikus cégjegyzék szerint elrendelt 16 külön végrehajtást komoly nehézségekbe ütközhet.

Végül, de nem utolsó sorban a Genesis bejelentése szerint két további leány, a Pólus Szikla Kft. és a Pólus Kincs a tavaly májusi apport előtt keletkezett, az (időközben köddé vált) dél-afrikai apportőr Calypso Mining és Logical Mining adósok állítása alapján átvállalt zálog és készfizető kezesség az adósság augusztus 8-i megfizetésével megszűntek. (Az összesen 600 milliós tartozásra még áprilisban hívta fel a figyelmet a TEBÉSZ, a birtokába került terjedelmes közjegyzői okirat alapján.)