Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 424,55 ponttal, 1,77 százalékkal 23 533,34 pontra süllyedt. Az S&P 500-as mutatója 55,43 pontot, 2,1 százalékot vesztett, és 2588,26 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 174,01 ponttal, 2,43 százalékkal lett alacsonyabb, és 6992,67 ponton zárt.

Kereskedők azt mondták, hogy a befektetőket továbbra is elsősorban az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború veszélye aggasztja, ami miatt csütörtökön a New York-i tőzsdék jelentős, 2,5 százalék körüli mínuszban zártak.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön írta alá azt a dokumentumot, amelynek alapján vámot vetnek ki kínai importárukra, a szellemi tulajdonjogok megsértésére és technológiai transzferek kikényszerítésére hivatkozva. Akár 60 milliárd dollár értékű kínai árura is vonatkozhat az új vámkötelezettség.

Válaszul Kína bejelentette, hogy 3 milliárd dollárnyi amerikai importtermékre, egyebek között sertéshúsra, almára és acélcsövekre tervez vámot kivetni.

Péntek estig különösen a technológiai a cégek árfolyama csökkent, ami arra vezethető vissza, hogy minden más ágazati vállalatnál többet értékesítenek a tengerentúlon.

Az S&P technológiai indexben szereplő cégek eladásainak csaknem 60 százaléka a tengerentúlon történik, bevételük 15 százaléka Kínából és Tajvanról származik.

A chipgyártók reagálnak a legérzékenyebben az amerikai-kínai kereskedelmi háború előszelére, mivel sokuk értékesítésének nagyobbik része Kínában, vagy az azzal szomszédos országokban történik - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!