BUX
38643

Sűrű köd lepte el a tőzsdéket

A befektetők nem látják a jövőt, legalábbis erről árulkodik a szinte minden szektorra kiterjedő eladási hullám.

Pápai Csaba, 2010. augusztus 11. szerda, 18:53

A főbb nyugat-európai parketteken meredeken estek az irányadó indexek - a 600 legnagyobb euróban denominált részvény mozgását követő Stoxx Europe index több mint 2 százalékkal csökkent, az FTSE-100 2,44, a DAX 2,10, a CAC-40 2,74 százalékos mínuszba zuhant, mindhárom index napi legalacsonyabb értéke közelében zárt.

A befektetői hangulatot a világgazdasági kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságok határozták meg - a Fed elnökének kamatmeghatározó ülést követő, újabb monetáris ösztönzésre vonatkozó nyilatkozata mellett a kínai befektetési hajlandóság visszaeséséről és a korábbinál is gyengébb brit kilátásoktól volt hangos a parkett szerdán.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint az USA gazdasága az év második felében 2,8 százalék helyett csak 2,55 százalékkal bővülhet; a Bank of England szakértői szerint a brit GDP nem 3,6, hanem mindössze 3 százalékkal nő 2010-ben, s az infláció is alacsonyabb lesz, mint eddig várták.

A kockázatkerülés hirtelen előtérbe kerülésével a dollár is vargabetűt írt le - az euró árfolyama hirtelen csökkenni kezdett, s 1,29 alá csökkent. A bizonytalan kilátások a menedéknek számító, unciánként újra 1200 dollár felett forgó arany felé terelték a befektetőket, akik most arra számítanak, hogy az olajkereslet is mérsékeltebb lesz a lassabb talpra állás során, így hordónként 2,6 százalékkal 78 dollár közelébe hajtották le az energiahordozó árát.

A bankszektort ért támadás volt a legintenzívebb - a Barclays és a Lloyds 6 százalék körüli mínuszai mellé felzárkózott a Dexia és a Credit Agricole is a maguk 5 százalék körüli leértékelődésével. Az Intel és az AMD részvényeinek leminősítését az európai chipgyártók is megérezték - az STMicroelectronics és az Infineon is 5 százalékot bukott szerdán.