Svájcban a két világháború között kezdtek felhalmozni vésztartalékot olyan alapvető termékekből, mint a cukor, a rizs, az étolaj vagy az állati takarmány. Az erről szóló törvény arra kötelez 15 kávéforgalmazó céget, köztük a Nestlét, hogy képezzenek 15 300 tonnás állandó "vastartalékot" nyers kávébabból, ami a svájciak jelenlegi magas kávéfogyasztását három hónapon át képes fedezni - derül ki a köztévé által átvett MTI hírből.

A BWL a héten nyilvános vitát kezdeményezett a kávé tartalékképzési kötelezettségének megszüntetéséről, ezt pedig azzal indokolták, hogy nem létfontosságú a túléléshez. A tervek szerint 2022-ig eltörölnék a kötelező tartalékképzést, és a kereskedők szabadon dönthetnének a meglévő készletek felhasználásáról, a költségek csökkentése miatt pedig olcsóbb lenne a kávé a boltokban.

A vésztartalékokat kezelő RéserveSuisse szervezet ellenzi a tervet, közlése szerint a 15 érintett cég közül 12 folytatná a készletezést, mivel az segít kivédeni az ingadozásokat az utánpótlásban. A szervezet szerint a javaslat túl kevés figyelmet szentel az ital jótékony egészségügyi hatásának is, így antioxidáns- és vitamintartalmának.

Svájc 8,5 millió lakója jelenleg fejenként évi 9 kilogramm kávét fogyaszt, sokkal többet, mint a britek (3,3 kilogramm) vagy az amerikaiak (4,5 kilogramm).

A kávébab ára egyébként 13 éve nem látott mélységben van a határidős piacokon, de ez nem sokáig marad így: a világ legnagyobb termelőjénél, Brazíliánál az állam beavatkozása drágíthatja a terméket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!