Svájc bevetette az atomfegyvert - itt a negatív kamat

A svájci jegybank bevezette a negatív kamatot, s kijelentette, korlátlan mennyiségben kész devizát vásárolni a frank további erősödésének meggátolása érdekében. A negatív kamatokra a 70-es évek óta nem volt példa.
Napi.hu, 2014. december 18. csütörtök, 10:21
Fotó: Reuters

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) mai bejelentése szerint negyed százalékos díjat számít fel a kereskedelmi bankok nála tárolt készpénze vagy azzal egyenértékű eszközei után. A negatív kamatok alkalmazására a 70-es évek óta nem volt példa az alpesi országban. Ezenkívül megerősítették, hogy korlkátlan mennyiségben hajlandóak külföldi devizát vásárolni svájci frank ellenében, hogy megelőzzék a frank további felértékelődését - tudósít a BLoomberg.

A lépés nem érhette meglepetésként a piaci szereplőket, hiszen az orosz válság, a rubel összeomlása nyomán kialakult nemzetközi tőkepiaci hangulatban fokozott felértékelődési nyomás nehezedett a frankra, amelyet a befektetők most is menedékdevizának tekintenek. A nyomást csak erősítette az a várakozás, hogy az ECB jövőre masszív kvantitatív lazítási programba kezd. A frank euró árfolyama gyakorlatilag letapadt a jegybank által védeni kívánt 1,2-es árfolyamküszöbre, a mai hírre innen pattant el a jegyzés 1,2044-ig.

Ez még nem a csodafegyver, de segít egy kis időt nyerni - vélte a hírügynökségnek nyilatkozó Peter Rosensterich, a Swissquote vezető piaci stratégája. Átmenetileg enyhítheti az árfolyamküszöbre nehezedő nyomást, de nem sokáig - tette hozzá.

Az elmúlt napokban számos tényező növelte a biztonságos befektetések iránti keresletet - közölte az SNB. A negatív kamatok bevezetése nyomán a svájci frank befektetések kevésbé lesznek vonzóak, s ez támogatja a minimális árfolyam fenntartását.

A három hónapos svájci frank Liborra a jegybank célsávját mínusz 0,75 százalék és plusz 0,25 százalék közé csökkentette. A negatív kamatok azokra az intézményekre lesznek érvényesek, akiknek mérlegfőösszege eléri a 10 millió frankot.

Svájcban utoljára a 70-es évekbeli olajválság idején volt példa arra, hogy a külföldiek ott elhelyezett betétei után negatív kamatokat számítottak fel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2014.12.19 12:10

@VoIe:
Amit csinálsz az tipikus szalmabábérvelés, amit soha nem lehet megnyerni, még veled szemben sem lehetne, ami nagy szó azért. Pont ezért primitív embereken kívül senki nem alkalmazza.

Sem a 20%-os biszbaszod esetében, sem pedig 7%-os éves növekedéseddel szemben, ugyanis én 2.5% körülit mondtam, erre kaptál linket az IMF-től és az OECD-től, hogy ez nem fideszes ábránd, tehát a pöcs jelző inkább téged illet.

"Vagy azt hiszed megalmodhatod hogy 2015 -ben milyen adossagmegijutas fog tortenni? :)"
Érdekes hogy az általam linkelt napi.hu cikkét amiből az értelmi fogyatékosoknak még idéztem is, nem sikerült felfognod :D Ennél még én is többre becsültelek, kár volt :D

Már várom hogy legközelebb a Csubakka érveléssel fogsz jönni :D :D :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2014.12.19 00:56

@rw2: "részemről tipliztem aludni. Vedd be a gyógyszered és aludd ki magad te is. Mindenki jobban jár."

Rajtad sajnos ez nem segit, hacsak nem jelenik meg almodban eltolcsy a 7% -os GDP novekedesevel. Vagy azt hiszed megalmodhatod hogy 2015 -ben milyen adossagmegijutas fog tortenni? :)
Egy dologra azert vigyazz, nehogy holnap utananezz a tenyeknek, hatha olyan adatokat talalsz amik nem tetszenenek.
Karacsonyra kerj magadnak egy masik agyat, addig is jo almodozast :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2014.12.19 00:53

@rw2: "Te farok"

Es meg te beszelsz stilusrol... Bort iszik, vizet predikal...

"3 cikket linkeltem, ebből egyet az államadósság megújításról" - fidesz fikcio

"egy másik kommentben pedig 2 másikat a GDP növekedés előrejelzésről"

Es ennek mi koze a fidesz fikciohoz amit korabban linkeltel? Az IMF nem 7% -rol ir mint amirol eltolcsy abrandozott.
Az, hogy az IMF es az OECD is probalnak josolgatni, az senkit nem erdekel, legfeljebb teged. Foglalkozz inkabb a valos tenyekkel, amik meg is tortentek.

"Ez a menekülés már nagyon szánalmas :D"

Nem menekulok, de a latomasaiddal nehez barmit is kezdeni. Ha almodozni szeretnel, akkor inkabb ne ide irogass.

"Mindegyiket a megfelelő témához"

Ja, foleg, hogy az allamadossag megujitasarol beszeltunk, erre bedobsz ket linket a varhato GDP novekedesrol :D Igazi pocs vagy :)
( ha az altalam gunyos peldakent felhozott 7% -os GDP novekedesi abranddal kapcsolatban linkelted oket, akkor nem sok agyad lehet )

"külön kommentben hogy az értelmi fogyatékosok is lássák"

Ha az autopalyan mindenki szembejon, akkor at kene ertekelned a dolgokat.

"na neked még azt a szintet sem sikerült hozni..."

Mondtam mar, tudom milyen ertelmi szinten allsz, foloslegesen probalkozol ilyesmivel, te kis "sakk mester" :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.12.18 23:46

@VoIe: részemről tipliztem aludni. Vedd be a gyógyszered és aludd ki magad te is. Mindenki jobban jár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.12.18 23:40

@VoIe: Te farok 3 cikket linkeltem, ebből egyet az államadósság megújításról, egy másik kommentben pedig 2 másikat a GDP növekedés előrejelzésről. Ez a menekülés már nagyon szánalmas :D Mindegyiket a megfelelő témához, külön kommentben hogy az értelmi fogyatékosok is lássák, na neked még azt a szintet sem sikerült hozni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html