Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Svájci Nemzeti Bank (SNM) 132 milliárd svájci frank (143 milliárd dollár) éves veszteséget könyvelhetett el 2022-ben, ez a legnagyobb mínusz a monetáris intézmény 115 éves történetében. A veszteség nagy része a részvény- és kötvényportfólióján keletkezett, de az erősödő frank szintén negatív hatással volt a profitra. A bank mintegy 800 milliárd frankos portfóliójának 25 százalékát részvényekben tartja, passzív, indexkövető konstrukciókban tartja. 64 százalék államkötvényekben, a fennmaradó 11 százalékot pedig a legjobb minősítésű vállalati kötvényekben van - írta a Neue Zürcher Zeitung.

A lap szerint az SNB ezzel kimerítette az év elején még 100 milliárd frankot meghaladó eredménytartalékát.

Ez egyelőre előzetes adat, 2021-ben az SNB még 26 milliárd frankos nyereséget ért el - emlékeztet a Reuters. Az eddigi legnagyobb mínusz a banknál 2015-ben keletkezett, az akkor 23 milliárd frankot tett ki. A tavalyi veszteség mértékét jól érzékelteti, hogy az valamivel több, mint például Marokkó éves GDP-je De a magyar éves bruttó hazai termék értékétől is alig 20 százalékkal marad el.

Az egyetlen pozitívumot az SNB 2021 végén 1040 tonnára rúgó aranykészlete jelentette, ennek értéke 400 millió frankkal nőtt. A tavalyi veszteség miatt a jegybank nem fizet osztalékot a svájci központi és regionális kormányoknak. Tavaly még 6 milliárd frankot juttattak vissza ilyen formában a költségvetésnek. Ennek ellenére a veszteség valószínűleg nem lesz hatással az SNB politikájára. A bank 2022-ben háromszor emelt kamatot a magas infláció megfékezése érdekében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!