Svájci frank: 220 felett jöhet a pánik

Bár jelentősen gyengült kedd reggel a forint a vezető devizákkal szemben, ez a technikai elemzés alapján egyelőre sávozásnak tekinthető. Két százalékkal gyengébb forintnál kezdődhetnek a bajok.
Lovas-Romváry András, 2010. augusztus 24. kedd, 11:41
Fotó:

A svájci frank árfolyama 216 forint, az euróé 284 forint fölé szaladt a kedd délelőtti kereskedésben. Ez ugyan jelentős forintgyengülés mindkét devizával szemben, azonban egyelőre nem jelenti automatikusan, hogy a hazai innen jelentősen tovább esne.

Egyelőre inkább úgy tűnik, a forint árfolyama jelenleg éppen abban a fázisban van, amikor emészti az új kormány kedvezőtlen megnyilatkozásai és az IMF-fel történt szakítás nyomán produkált gyengülést, amely első körben az euró árfolyamát valamivel 290, a svájci frankét pedig 218 forintig vitte. Innen jött egy korrekció a 276, illetve a 200 forintos szintig. Most újból a korábbi csúcsok közelébe emelkedtek a keresztárfolyamok, azonban a jelenlegi mozgás még értelmezhető a korábbi forintgyengülési hullám konszolidációjának. Ha a korábbi csúcsok közelében elakadnak a keresztárfolyamok, sávozás alakulhat ki. Ez persze nem jelentne középtávon sem túl sok okot az örömre, mivel a sávozás inkább trendfolytató, semmint trendofrdító alakzat (az euróval szemben már kialakult a sávozás).

Mit jelent ez?

A korábbi csúcsok közelében, 290-292 forintos eurónál és 218-220 forint közötti svájci franknál az alacsony nyár végi forgalomban támaszra találhat a forint árfolyama. Ha ezekről a szintekről fordul a kurzus, akkor nem lenne elképzelhetetlen az alig egy hete látott mélypontok visszatérte sem.


Ha viszont átszakítja ezeket a gátakat, akkor a sáv szélességének megfelelő forintgyengülés is benne van a pakliban, 295 forint körüli euró és 236 forint körüli svájci frank árfolyammal. Ez utóbbi valószínűsége kisebb, de persze a nemzetközi hangulaton múlik szinte minden.

Miért lehet aggódni?

Ami nem teheti túl optimistává a forinteszközökben ülőket, az Magyarország kockázati megítélésének alakulása. Aminz az alábbi ábrán látszik, a Kósa-Szijjártó-nyilatkozatokat követően a magyar CDS-ek (hitelbiztosítási csereügyletnek szokás fordítani) ára kilőtt a korábban fontos ellenállási szintként szolgáló 300 bázispontos szint fölé, utóbbi pedig jelentős támasszá alakult át. Az elmúlt hónapokban ugyan többször megpróbálta átvinni a CDS-felár ezt a szintet, azonban innen eddig mindig visszapattant. Ez alapján úgy tűnik, nem tért vissza a bizalom Magyarország iránt.
Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogar511, 2010.08.24 20:10

Azt hiszem, neked írt a Bloomberg! vegyél csak hrivnyát, amennyit tudsz! Mi itt megmaradunk a forintnál, nem ülünk fel holmi -amcsi-dolcsi- pánikkeltőknek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.08.24 14:40

Úgy tünik nagy zakó van/lesz az USA ban mindenki hajigálja el a részvényeket és dolcsiba menekül. Az EUR/USD is 1,26 alá beszaladt, ezenkivül a Bloomberg is megirta, hogy a magyar eszközök (államkötvények) kockázatosak és helyette UKRÁNT javasoltak szóval a 240 chf 3500 otp akár el is képzelhető...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ki kicsoda, 2010.08.24 13:02

... a "gazdasági szabadságharc" következő fordulójától, az őszi IMF-EU vizsgálattól leginkább.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html