BUX
38240

Svájci frank: most jön csak a neheze

Az elmúlt két hét erősödése ellenére a svájci frank hosszútávú emelkedő trendje sértetlen, az egyelőre korrekciónak tekinthető rövidtávú frankgyengülés az első komolyabb szintnél elakadt. A frank hosszabb távú emelkedő trendjének véget értére, trendfordulóra először 210 forint alatti zárásoknál lehet számítani.

Lovas-Romváry András, 2011. augusztus 30. kedd, 12:33

A cikk szerzője a Napi Gazdaság munkatársa, a VTAD (Német Technikai Elemzők Szövetsége), az IFTA (Technikai Elemzők Nemzetközi Szövetsége) társult szervezetének tagja.

A 270 forint feletti frankcsúcstól számolva ugyan látványos gyengülés következett be az alpesi deviza árfolyamában, azonban technikai értelemben még nem sikerült trendfordulót bemutatni. Az augusztus közepe óta tartó gyengülés a korábbi sávozás tetejéig vitte tegnap a frank árfolyamát, a 223-227 forint közötti zóna kemény támaszt jelent az árfolyamban, hiszen majd egy éves sávozó mozgást követően tört ki innen az árfolyam. Az ellenállásból-támasz, támaszból-ellenállás szabály a technikai elemzés egyik legegyszerűbben érthető törvénye. A piaci szereplők, akik korábban megszokták, hogy egy adott árfolyamnál pozíciót nyitnak, ha nem stopoltak közben, a kitörés miatt hatalmas veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni pozícióikon. Ha sikerült kitartaniuk, s nem zártak akkor sem, amikor az árfolyam a 270 forint feletti tartományba kilőtt, most kerülnek először abba a helyzetbe, hogy veszteség nélkül ki tudnak jönni vastag mínuszos pozícióikból, az ő zárásaik szabhatnak gátat az ár további esésének.A frank forintban számolt árfolyamában a hosszabb távú kép ugyanaz, mint néhány héttel ezelőtt. Hetes szinten az utolsó feljegyzendő akció az emelkedő trendcsatorna elérése volt a kurzusban, ahol a frank újabb csúcsot csinált, bizonyítva a hosszútávú emelkedő trend érvényességét. Az emelkedő trend megfordulását akkor lehetne gyanítani az árfolyamban, ha trendhez tartozó 80 hetes mozgóátlag, vagy az emelkedő trendcsatorna sérülne, mindkettő 210 forint magasságában található jelenleg. Addig azonban kemény szintek kereszteznék az árfolyam útját, először a 223-227 forint közötti támasz zóna, 218 forintnál a 200 napos mozgóátlag, 213 forintnál egy korábbi mélypont képében.

A napos szintű grafikonon pozitív fejlemény, hogy sikerült az utolsó emelkedő hullámhoz tartozó 50 napos mozgóátlag alá kerülnie az árfolyamnak, ez azt valószínűsíti, hogy a frankerősödés legutóbbi hullámának vége, azonban ezt nem erősítette meg például az RSI emelkedő trendje, ami még mindig életben van. Ugyanakkor biztató jel, hogy egy zászló alakzathoz hasonló formációból tört ki lefelé az árfolyam, s ennek célára - ha valóban zászlóval állunk szemben - a 210 forint körüli, fent leírt támasz zónára mutat. A zászló formáció azonban nem tartozik a legmegbízhatóbb technikai alakzatok közé, s ráadásul ereje is kétséges, így azt nehéz megmondani, egy további frankgyengülés melyik szinten akad el bizonyosan.

Összefoglalva: a frank elmúlt hetekben bemutatott gyengülése egyelőre csak a korábbi erősödő hullám korrekciójának tekinthető. A mozgás a legnagyobb valószínűséggel a 223-227 forint közötti sávban elakadhat (ha ez már meg nem történt tegnap), s innen ismét frank erősödésére lehet számítani. A frank hosszabb távú emelkedő trendjének véget értére, trendfordulóra először 210 forint alatti zárásoknál lehet számítani.

S meddig marad érvényben egy emelkedő trend? Akármeddig, ameddig az ellenkezőjéről bizonyíték nem érkezik.