BUX
38971

Svájci frank: paradox helyzet alakult ki

A múlt héttől kezdve egyre több svájci bank vezet be negatív kamatlábat a frankbetétekre. Sőt, a svájci állam hat hónapos állampapírokat bocsátott ki, és fél százalékot kapott azért, hogy hajlandó legyen kölcsönt elfogadni.

Eidenpenz József, 2011. szeptember 3. szombat, 11:50

Miután az erős svájci frank elleni harc jegyében a jegybank (SNB) gyakorlatilag nullára csökkentette a kamatot, egyre több kereskedelmi bank is negatív kamatokat vezet be, hogy megakadályozzák a frankösszegek beáramlását számláikra, amelyekkel nem sokat tudnának kezdeni - írja a FondsProfessionell.de. A bankbetétek után így nemcsak egyszerűen nem fizetnek kamatot, hanem díjakat számolnak fel rájuk. A szituáció annyira paradox, hogy sokaknak megérheti az országban a pénzt készpénzben elvinni, és banki széfekben vagy végső esetben otthon a lakásban elhelyezni.

Jelenleg Svájcban, úgy tűnik, eladósodni viszont érdemes. A Svájci Államszövetség a múlt héten bocsátott ki hat hónapos futamidejű állampapírt (GMBF), 600 millió svájci frank értékben, darabonként 100,508 frankért, amelyért így is kapkodtak a befektetők. Ezek után fél év múlva 100 frankot fog visszafizetni, vagyis a vevők több, mint fél százalékot fizetnek a kibocsátónak azért, hogy kölcsönadhassák neki a pénzüket. Másképpen fogalmazva, az állam keresett hárommillió frankot egyik pillanatról a másikra, megbízhatóságának köszönhetően.

Ezen a héten további 630 millió franknyi papírt adott el, igaz, csak három hónapos futamidővel és 0,2 százalékos negatív kamattal, de ezen is keresett 1,2 millió eurót. Svájc még mindig biztos kikötőnek számít, és egyes befektetők inkább lenyelik a jól kalkulálható kisebb veszteséget, minthogy kalkulálhatatlan kockázatoknak tegyék ki magukat valahol az eurózónában - nyilatkozták svájci szakértők. Másrészt sokan még mindig a frank erősödését várják.