Amint azt már a befektetők megszokhatták, a harmadik negyedév nem az IT cégek szezonja – nem volt ez másként az idén sem. A szűk nyári hónapokért persze általában kárpótolja a szektor vállalatait az év vége előtt robbanásszerűen emelkedő árbevétel. A piaci folyamatok alól a Synergon-csoport sem tudta kivonni magát, a társaság a július elejétől szeptember végéig tartó időszakban 175 millió forintos veszteséget termelt, amivel a félévkor még háromszázmillió felett járó profitja 138 millió forintnyira olvadt. (Ráadásul a nyereségadatot torzítja egy, az előző negyedévből származó 300 millió forint feletti rendkívüli bevétel, amely nélkül az egy évvel ezelőttinél is súlyosabb veszteséget lett volna kénytelen kimutatni a társaság.) A cégcsoport leginkább az állami megrendelések elmaradását és az Infinity rendkívül gyenge teljesítményét nyögi, a többi leányvállalat megfelelően teljesít. A pár éve szinte teljesen leírt, ám azóta hamvaiból feltámadt Fibex Kft. például 39 százalékkal növelte árbevételét, az optikai és rézkábelek, valamint hálózatépítési eszközök forgalmazásával foglalkozó társaság bevétele az első kilenc hónap során meghaladta az 1,2 milliárd forintot. A Fibex ráadásul a cégcsoport legnyereségesebb vállalatává lépett elő, 96 milliós üzemi eredménye még a nála kategóriákkal nagyobb anyavállalatét is meghaladja. Jelentős árbevétel- és teljesítményjavulást tud felmutatni tavalyhoz képest a horvát leányvállalat is: a Span az egy évvel ezelőttinél 43 százalékkal magasabb árbevétel mellett 10 milliós pluszba fordította a bázisidőszakban még 90 milliós bukást mutató üzemi eredményt. A harmadik negyedév során ugyan pozitív eredményt ért el az Infinity, ám a cseh leány eredménye még így is 150 millió forintos ballasztként nehezedik a csoport idei teljesítményére. A jelentős átalakításon és létszámleépítésen átesett társaság ráadásul a korábbi várakozásokkal ellentétben várhatóan mégsem tudja év végére pozitívba billenteni eredményét – derül ki a gyorsjelentésből. A Synergon és a SAO leányvállalat eredményére leginkább a visszaeső állami megrendelések gyakoroltak hatást, ráadásul ezen a téren – lévén választási év – jövőre sem várhatók változások. Húzószegmenssé az ipari és szolgáltatási szektor lépett elő, itt mind árbevétel-, mind fedezetszinten a tervek felett sikerült teljesíteni. Csoportszinten az árbevétel 8 százalékos visszaesése mellett a kiadások 9 százalékkal csökkentek, így a nettó fedezet 8 százalékos emelkedését könyvelhette el a cég. Ráadásul a bevételeken belül immár 49 százalékot képviselnek a szolgáltatások, ami jelentős változás a korábban a forgalma jelentős részét hardverértékesítésből szerző társaság gazdálkodásában. A menedzsment korábbi tervei 410–470 millió forintos éves nyereségről szóltak. Ezek a szeptember végére elért 137 milliós profitot szemlélve még tarthatónak tűnnek, ám jóval nagyobb hajrát lesz kénytelen év végén produkálni a társaság, mint arra a féléves számokból következtetni lehetett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!