A DAX 1,6 százalékos, a CAC-40 1,2 százalékos, a Footsie 0,8 százalékos mínuszban van kedd reggel. Hétfőn a tengerentúli tőzsdék iránymutatása nélkül folyt a kereskedés az öreg kontinensen, ám az ázsiai parkettek keddi jelentős bukása megágyazott a mai mélyrepülésnek. Az MSCI Asia Pacific index 3 százalékkal hétfői záróértéke alatt végzett kedden, a vészjósló japán GDP-adat, valamint a szigetország pénzügyminiszterének mára virradó lemondása a Nikkei 225-ös irányadó mutatót 1,4 százalékkal lejjebb taszította kedden. A globális kockázatkerülést jól jelzi az arany árfolyamának meredek emelkedése; a nemesfém héthavi csúcson, 960 dollár felett cserél gazdát a londoni árutőzsdén. Az olaj árfolyama a múlt hét végi emelkedést követően a hét elején ismét csökkenésnek indult, kedden a határidős piacokon újra hordónként 37 dollár alatt jegyzik az energiahordozót. A bankrészvények ma sem lesznek a befektetők kedvencei Európában azt követően, hogy a Moody's jelezte: ronthat a közép-kelet-európai érdekeltségekkel bíró pénzintézetek megítélésén. A Bloombergnek nyilatkozó szakértők szerint a régiós képviselettel rendelkező bankok a vártnál nagyobb nyomásnak lehetnek kitéve az idén. A pénzintézetek számára korábban jócskán megtérülő régiós aktivitás most komoly problémákat is jelenthet - vélekedtek az elemzők. A fejlett országok tőzsdeindexeinek mozgását lekövető MSCI World Index 1,1 százalékos mínuszban volt kedd reggel; az év eleje óta a mutató 11 százalékkal került lejjebb. Az elmúlt hat kereskedési nap során az index értéke folyamatosan csökkent. A feltörekvő piacok irányát jelző MSCI Emerging Markets Index 2,9 százalékos csökkenésével február hónap eddigi legrosszabb teljesítményét jelzi. Az euró/dollár kurzusa 1,2630-on állt nem sokkal 10 óra előtt, ám a reggeli óráknak egészen 1,26-ig vonult vissza - 2008 december eleje óta nem volt ilyen olcsó a zöldhasúval szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!