Míg a pénzintézeti részvények inkább gyengültek, addig a bányacégek árfolyama zömmel emelkedett.

Utóbbiak az árupiaci emelkedésből húztak hasznot, amely viszont részben kínai fejleményekre reagálva következett be. Az ázsai országban ugyanis értesülések szerint lassíthatja a monetáris szigorítást az európai szuverén krízis.

A londoni FTSE 100 index 0,1 százalékkal erősített a hét első napján; a párizsi CAC 40 gyakorlatilag stagnált; a frankfurti DAX pedig 0,4 százalékkal a pénteki szint alatt állt záráskor.

A kereskedés meglehetősen ideges volt, amihez újabb, az euróövezettel kapcsolatos negatev hírek is hozzájárultak.

Míg a múlt hét végén a közös európai pénz erősödött valamennyit a dollárral szemben az EU és az IMF közös alapjához való német hozzájárulás hírére, addig hétfőn már ismét veszített erejéből a zöldhasúval szemben.

Elsősorban a Spanyolországból érkező hírek fokozták a bizonytalanság érzetét, miután az ibériai államban általános sztrájkra készülnek a megszorítások miatt, és az sem tett jót a kedélyeknek, hogy a hét végén a jegybank kénytelen volt átvenni egy kisebb jelentőségű helyi bank irányítását.

Ugyanakkor a jó hírek között kell megemlíteni az eurómilliárdos tételekről szóló brit és a német intézkedéseket, amelyekkel a költségvetési hiányt igyekeznek mérsékelni.

A Mexikói-öbölben terjedő olajfolt ügyében az amerikai kormányzati források immár a BP hozzáértését is megkérdőjelezni látszanak, ami nem tett jót az olajóriás árfolyamának sem.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!